Παπαϊωάννου: «Δεν είμαστε αρμόδιοι για την πραγματογνωμοσύνη στην υπόθεση Βατοπεδίου»

Ουδεμία παρέμβαση μπορεί να έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο έργο των Ειδικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, επισημαίνει ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο απέστειλε ο κ. Παπαϊωάννου προς ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Αθανάσιου Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδη για την καθυστέρηση στη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης που είχε αποφασιστεί να γίνει για την αξία των ακινήτων, τα οποία είχαν ανταλλαγεί στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Οι βουλευτές υπενθύμιζαν με την ερώτησή τους ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου είχε αποφασίσει και μάλιστα μετά από κλήρωση, να αναλάβουν ξένοι ανεξάρτητοι οίκοι τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαφανεί εάν και ποια υπήρξε η απόκλιση μεταξύ της αξίας της λίμνης Βιστωνίδας και των ακινήτων που αντάλλαξε το δημόσιο. Ενώ λοιπόν, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, έχει περάσει σχεδόν ένα έτος από εκείνη την απόφαση δεν υπάρχει πληροφόρηση αν έχει ανατεθεί σε ξένους οίκους η πραγματογνωμοσύνη.

«Οι ανακριτικές πράξεις, όπως π.χ. πραγματογνωμοσύνες κ.α., που διατάσσονται από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, ανήκουν στην πλήρη κυριαρχία και εξουσία αυτής και εκ του Συντάγματος και των κείμενων νόμων δεν μπορεί να έχει ουδεμία παρέμβαση το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρει στην απάντηση του ο υπουργός.

Οι δύο βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση στη Βουλή έχουν προειδοποιήσει πάντως ότι «εάν δεν έχει λάβει χώρα ο έλεγχος για την τυχόν απόσταση μεταξύ της αξίας της λίμνης Βιστωνίδας και των ανταλλαγέντων, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα δεν προβαίνει στον έλεγχο αυτό, είτε επειδή δεν της βγαίνουν τα νούμερα ή και ενδεχομένως διότι δεν υπάρχει απόκλιση και άρα καταρρέει το μέγεθος του σκανδάλου που επικοινωνιακά έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία».

Πηγή: skai.gr