Κλείσιμο

Μπαρόζο: Τα ευρωομόλογα πρέπει να υπάρχουν ως εναλλακτική λύση

Oι πολιτικοί που πολεμούν την κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να αποκλείουν την έκδοση ευρωομολόγων και για να γίνει αυτό εφικτό, θα πρέπει να αναπτύξουν κοινά εργαλεία, ακόμη κι αν γερμανική άρνηση σημαίνει ότι δεν είναι άμεσα πραγματοποιήσιμο, είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Bloomberg.

Η ιδέα των ομολόγων που θα διατείθονται στην αγορά από κοινού από τις 17 χώρες της ευρωζώνης παραμένει ζωντανή, επειδή οι πρωτοφανείς προσπάθειες διάσωσης από κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αποτύχει να εξαλείψουν τις ανησυχίες του χρέους που ξεκίνησαν στην Ελλάδα πριν από σχεδόν δύο χρόνια και ταρακούνησαν τις αγορές. Ο Μπαρόζο είπε ότι η Επιτροπή, που είναι το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρουσιάσει την εναλλακτική των ευρωομολόγων «πολύ σύντομα».

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αντιταχθεί μέχρι τώρα στα ευρωομόλογα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν την  υψηλή πιστοληπτική ικανότητα τους (ΑΑΑ).

«Τα ευρωομόλογα είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι η πανάκεια», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη του χθες. Πρόσθεσε πως τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εργαστούν για να αυξήσουν την οικονομική και δημοσιονομική τους ενοποίηση για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας. «Έχουμε μία νομισματική ένωση, αλλά δεν έχουμε ακόμη τα εργαλεία μιας πλήρους δημοσιονομικής οικονομικής ένωσης. Χρειάζεται χρόνος».
Πηγή: skai.gr