DW: Νέο «όχι» της Μέρκελ στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία σε περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματός της, η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε εκ νέου κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Πολιτικά θα ήταν ένα καταστροφικό μήνυμα εάν προέκυπτε ότι ‘όποιος δεν ταιριάζει απόλυτα, θα πρέπει να τον πετάμε έξω’». Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα δυσβάσταχτο βάρος για το ευρώ, είπε, για να προσθέσει ότι στην ευρωκρίση οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι αυστηροί, αλλά και να ζητούν σαφή ανταλλάγματα για την παροχή βοήθειας.

Ο καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του επανέλαβε η ΜέρκελΟ καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του επανέλαβε η Μέρκελ. Την ίδια ώρα η Ά. Μέρκελ συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα. Πολλές χώρες της ευρωζώνης προωθούν σήμερα μεταρρυθμίσεις που μέχρι πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητες, είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν η πρώτη από τις συνολικά έξι περιφερειακές συνδιασκέψεις των Χριστιανοδημοκρατών μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου όπου συζητείται η πορεία του κόμματος και οι θέσεις του στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Η Άγκελα Μέρκελ κλήθηκε να απαντήσει στις ανησυχίες, επιφυλάξεις αλλά και στην κριτική που εξέφρασε η βάση αναφορικά με την ευρωκρίση και την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης από το Βερολίνο πολιτικής.

Νέα προειδοποίηση Φελντ


Για τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί εκ νέου ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας. «Θα ήταν καταστροφή», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του προς την Berliner Zeitung προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αυτή η οικονομία της Ελλάδας και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα βυθίζονταν στο χάος ενώ θα άνοιγαν διάπλατα οι πόρτες για κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του ευρώ και των μελών του. Ο Λαρς Φελντ θεωρεί την ίδια ώρα αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός haircut της τάξης του 50 %.

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου