Κλείσιμο

Συνάντηση Ερντογάν με Παπανδρέου με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ

Με φόντο τα προβλήματα που έχουν ενσκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο. θα συναντηθούν ο έλληνας πρωθυπουργός και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, από τις 17 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, θα συζητήσουν τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι τουρκικά πολεμικά πλοία θα κάνουν από εδώ και στο εξής έντονη την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Η ΕΕ, στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί, και οι ΗΠΑ, που αποτελούν τον ισχυρότερο παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας, έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από την Άγκυρα και διαμηνύουν ευθέως την υποστήριξή τους στο δικαίωμα κάθε χώρας να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, έχει επισημάνει ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, που αποσκοπούν σε εκφοβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της ΑΟΖ.

Σε νέα έκκληση για την ειρήνη επίλυση του ζητήματος των ερευνών της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου προέβησαν την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης με τον ομόλογό του της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη και με τον Μπαράκ Ομπάμα για το ζήτημα των τεταμένων διμερών σχέσεων με το Ισραήλ.
Πηγή: skai.gr