Ρεν: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας

Είναι καθοριστικής σημασίας να λάβει η Ελλάδα τις απαραίτητες αποφάσεις και να καλύψει πλήρως τη δημοσιονομική απόκλιση που προέκυψε για το 2011, η οποία οφείλεται τόσο στην έλλειψη εφαρμογής ορισμένων μέτρων αλλά και στην επιδείνωση της ύφεσης.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των ενδιάμεσων προβλέψεων τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 80% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Ο Όλι Ρεν, αφού αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι οποίες «κινούνται στην κατεύθυνση για την εκπλήρωση των φετινών δημοσιονομικών στόχων», τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομίας, είναι ουσιώδες να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο οι ελληνικές αρχές και να πείσουν του εταίρους, προκειμένου να ληφθεί έγκαιρα απόφαση από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, αλλά και για την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Ο Όλι Ρεν διευκρίνισε ακόμη ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία θα διεξαχθεί συζήτηση επί των μέτρων που έλαβε και η Ελλάδα -και σε περίπτωση που αποδειχθούν πειστικά- τότε το σύνολο του κλιμακίου της τρόικα θα επανέλθει στην Ελλάδα ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση. Όλα αυτά βέβαια πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, διεμήνυσε ο Φιλανδός επίτροπος.

Όπως υποστήριξε, η εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων θα ανοίξει το δρόμο για να εκταμιευθεί η 6η δόση και να συνεχιστεί η επεξεργασία του νέου προγράμματος συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου, Σαρκοζί και Μέρκελ, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη» και πως επεσήμαναν καθαρά ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ευρωζώνη. Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την πολιτική θέληση και ικανότητα των ηγετών της ευρωζώνης να λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και την επίλυση των προβλημάτων στην Ελλάδα, τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος.

Μεσοπρόθεσμα, το βασικό θέμα είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους και να καλύψει τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ακόμη ο Όλι Ρεν

Τέλος, αναφερόμενος -σε γενικές γραμμές- στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διεθνούς στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας αυτές οι χώρες να προσηλωθούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και να λάβουν, εφόσον χρειαστεί, πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την αποκατάσταση με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων.

Πηγή: skai.gr