Κλείσιμο

Ρίχαρντ Σούλικ: Να αφήσουμε την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Αναφανδόν υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας τάσσεται ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος νεοφιλελεύθερου κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», Ρίχαρντ Σούλικ σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας χαρακτηριστικά «θα πρέπει να αφήσουμε την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα, να χρεοκοπήσει».

Κατά την άποψή του, μια κρίση χρέους δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με νέα χρέη καθότι αυτό αποτελεί, κατά τη γνώμη του, την απειλή για το Ευρώ και ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Ως εκ τούτου, το κόμμα του θα επιδιώξει με κάθε μέσο να αποτρέψει τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης.

Ο αρχηγός του δεύτερου σε δύναμη κόμματος στον τετραμερή δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στη Σλοβακία, κατέστησε σαφές πως αυτό θα καταψηφίσει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την αναμενόμενη για τον Οκτώβριο ψηφοφορία, μπλοκάροντας με αυτόν τον τρόπο, την έγκρισή του από τη σλοβακική Βουλή, που αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίησή του από την Ευρωζώνη, αφού απαιτείται ομόφωνη έγκριση και από τις 17 χώρες της.
Ο ίδιος, απαντώντας στην ερώτηση εάν αυτό δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίστηκε πως αυτά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι η σχεδόν χρεοκοπία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ δεν σήμανε το τέλος του δολαρίου, όπως και η χρεοκοπία πόλεων ενός κράτους δεν σημαίνει την κατάρρευσή του.

Ο πρόεδρος της σλοβακικής Βουλής πρόσθεσε πως μια χρεοκοπία θα προκαλούσε απώλειες για τις τράπεζες που δεν θα πρέπει να τις πληρώσουν οι πολίτες.

«Δεν υπάρχει συμφωνία στο συνασπισμό σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια (του μηχανισμού) βοήθειας της ευρωζώνης», αναγνώρισε την Τρίτη η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα μετά από μια μαραθώνια, 12ωρη συνεδρίαση στελεχών του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο μεταξύ, η γνωστή για τον άκρο λαϊκισμό της, μεγαλύτερη αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», η οποία συστηματικά εδώ και πολλούς μήνες καλλιεργεί ένα έντονο ανθελληνικό κλίμα, δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα δημοσκόπησής της στην οποία ένα 93% των 3.000 ερωτηθέντων Αυστριακών, φέρεται να θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μόλις ένα 5% να τάσσεται υπέρ της παραμονής της.
Πηγή: skai.gr