Μάρτιν Σουλτς: Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι φιλανθρωπία

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι  «Ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και όχι η καλλιέργεια σεναρίων τρόμου».

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ευρωβουλευτών και τις προσδοκίες από τις σημερινές ομιλίες των κκ. Μπαρόζο και βαν Ρομπέι στο Στρασβούργο, μίλησε νωρίτερα το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο SWR ο επικεφαλής των Σοσιαλιστικής Ομάδας στο ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, σημειωτέον, είναι πλέον και επίσημα υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου.

Όχι στην ανεύθυνη ρητορική

«Περιμένω (σσ. από τους κκ. Μπαρόζο και Ρομπέι) να απευθύνουν έκκληση προς τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών και κυρίως προς τους κυβερνητικούς τους εταίρους να σταματήσει επιτέλους η ανεύθυνη ρητορική που παρατηρείται σε πολλές χώρες και η οποία είναι περισσότερο απόρροια ενός τακτικισμού και όχι λογικής σκέψης. Η όλη συζήτηση για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη χώρα αυτή. Αλλά εάν πέσει η Ελλάδα, δεν θα πέσει μόνη της. Θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων στο τέλος του οποίου η Γερμανία θα ήταν εκείνη που θα πλήττονταν περισσότερο από κάθε άλλον. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία. Γι΄ αυτό οι πρωθυπουργοί θα πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να πουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει, και αυτό ανοιχτά, όχι πίσω από κλειστές πόρτες».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρέσλερ για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας και κατά πόσον ο γερμανός αντικαγκελάριος εκφράζει στην πραγματικότητα κάτι που άλλοι απλά δεν τολμούν να πουν ανοιχτά, ο γερμανός ευρωβουλευτής είναι κατηγορηματικός: «Ο Ρέσλερ δεν εκφράζει τους οικονομολόγους, αλλά κάποιον που ως αρχηγός κόμματος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο».

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι φιλανθρωπία»

"Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μια φιλανθρωπική πράξη (...)"Το ζητούμενο στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, δεν είναι να καλλιεργούνται σενάρια τρόμου, αλλά η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα στη βάση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί. «Τι σημαίνει ευθύνη των πολιτικών; Σημαίνει να είσαι σε θέση μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων να εξέλθεις από μια δύσκολη κατάσταση. Ο Ρέσλερ παίζει με τον ψυχισμό των ανθρώπων, το οποίο μπορεί να καταλαβαίνω, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με μια ορθολογική πολιτική».

Ο κ. Σουλτς τονίζει ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να επικυρώσουν άμεση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου: «Καμία άλλη χώρα δεν επωφελείται περισσότερο από το ευρώ και την ευρωζώνη όσο η Γερμανία. Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μια φιλανθρωπική πράξη, αλλά μια πράξη που συμβάλει στη σταθεροποίηση της δικής μας οικονομικής βάσης. Έτσι λοιπόν ένας υπ. Οικονομίας, που εκφράζεται όπως ο κ. Ρέσλερ, απλώς βλάπτει τα συμφέροντα της Γερμανίας».

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος