Σύνεση συνιστούν Μέρκελ και Σόιμπλε

Διαφορετικοί τόνοι σήμερα από το Βερολίνο μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου Ρέσλερ για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σε σημερινές τους συνεντεύξεις σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης Μέρκελ και Σόιμπλε κατεβάζουν τους τόνους και παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον υπ. Οικονομίας Ρέσλερ συνιστώντας σύνεση και ψυχραιμία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βερολίνου rbb-Inforadio η Γερμανίδα καγκελάριος
χαρακτηρίζει υψίστη προτεραιότητα να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, «γιατί αυτό δεν θα έπληττε μόνον την Ελλάδα, ο κίνδυνος να πληγούν όλοι, τουλάχιστον αρκετές ακόμη χώρες, είναι πολύ μεγάλος».

Η Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι με το ευρώ κρίνεται και το μέλλον της Ευρώπης. «Διακυβεύονται λοιπόν πολλά και ως εκ τούτου ο καθένας θα πρέπει να ζυγίζει πολύ προσεκτικά τα λόγια του. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι η αναταραχή στις χρηματαγορές. Η ανασφάλεια είναι ήδη αρκετά μεγάλη», λέει η Άγκελα Μέρκελ και προσθέτει ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα όχι με σπέκουλα, αλλά με το να την ενθαρρύνουμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Η ίδια πιστεύει ότι «η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει».

Προειδοποίηση Σόιμπλε

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, ο οποίος καλεί τους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε», λέει και συμπληρώνει ότι «εάν η Ελλάδα εκπληρώσει ότι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη και ερωτηθείς εάν ευσταθούν τα περί σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, o B. Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του προς την γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι μια κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο τι θα γινόταν σε περίπτωση καταστροφής. Προέχει όμως, όπως είπε, να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχουν απαγορευτικές σκέψεις. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ απαγορευτικών σκέψεων και δηλώσεων που προκαλούν ανησυχία στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου