Νίμιτς: Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ διέπονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ διέπονται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με ανακοίνωσή του, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Κανάλι 5» στα Σκόπια και κάνει λόγο για «ερμηνεία και παρερμηνεία» δήλωσής του με διάφορους τρόπους, καθιστώντας σαφές, όπως επισημαίνει, ότι τα σχετικά με τα υπό διαπραγμάτευση θέματα για το «όνομα» διέπονται από τα ψηφίσματα 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και από το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995.

Ο Μάθιου Νίμιτς στη συνέντευξή του στο συγκεκριμένο κανάλι των Σκοπίων ρωτήθηκε και αν θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο των εργασιών της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Βρίσκομαι σε επαφή και με τις δυο πλευρές» τόνισε, σημειώνοντας ότι μίλησε με τους εκπροσώπους των δυο χωρών στις συνομιλίες, τον πρέσβη Βασιλάκη και τον πρέσβη Γιόλεβσκι και ότι ζήτησε συνάντηση με «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» όταν θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Επίσης, ανέφερε ότι αν προσκληθεί από τις πλευρές θα επισκεφθεί την περιοχή.
Πηγή: skai.gr