Μπεγλίτης: Πολιτική βούληση για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

Στρατηγική επιλογή και για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για το Ισραήλ, όπως διαπίστωσε από τις συναντήσεις του με την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, χαρακτήρισε τη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στα Ιεροσόλυμα, κατά τη δεύτερη ημέρα επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

«Γίνεται αντιληπτό ότι και οι δύο χώρες έχουν την πολιτική βούληση να διαμορφώσουν μια σταθερή στρατηγική σ’ όλα τα επίπεδα και βεβαίως στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές ανησυχούν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και αυτό, όπως είπε, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε τόσο χθες με τον ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ όσο και στη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου. Εξέφρασε, μάλιστα, το φόβο του για τη σταθερότητα στην περιοχή, με αφορμή τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

«Φοβάμαι ότι η «αραβική άνοιξη» που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία, να εξελιχθεί σε «αραβικό χειμώνα» και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και να πλήξει τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε υπουργός Άμυνας.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι δύο πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και τις απειλές της για τις έρευνες στην ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του. Ο κ. Μπεγλίτης στις συναντήσεις του συζήτησε και για το Παλαιστινιακό, στο οποίο, όπως τονίζει σε δήλωσή του, η Ελλάδα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967.

Ο κ. Μπεγλίτης ολοκληρώνει την Τρίτη την τριήμερη επίσκεψη του στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και θα επισκεφτεί τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
Πηγή: skai.gr