Κ. Γείτονας στο skai.gr: Η κυβέρνηση χρειάζεται να ανεβάσει στροφές

Για δείγματα εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο ο Κώστας Γείτονας σε συνέντευξη του στο skai.gr με αφορμή τη συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank (με συμμετοχή κεφαλαίων του Κατάρ), αλλά και το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός επισημαίνει πάντως την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, πιστής εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου και πάταξης της φοροδιαφυγής για την ανάταξη της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην παραίτηση Παμπούκη για τη μη επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, ο έμπειρος βουλευτής τονίζει ότι ευθύς εξαρχής έπρεπε να αποφευχθούν πειραματισμοί με τα υπουργεία καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια για τριβές και καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς δε, για το παράνομο νεκροταφείο στον Υμηττό, προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούνται στη δημόσια υγεία από την εγκατάστασή του, ζητώντας διάλογο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ταφής στο Δήμο Γλυφάδας.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Παρά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα το έλλειμμα δεν φαίνεται να υποχωρεί κάτω από τον “σκληρό πυρήνα” του 10% ενώ και η ύφεση εκτιμάται ότι είναι σαφώς μεγαλύτερη του αναμενομένου. Μήπως οι πολίτες υποβάλλονται σε θυσίες χωρίς ελπίδα;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πράγματι πήρε αναγκαστικά δύσκολες αποφάσεις και επώδυνα μέτρα για να αποφύγουμε το ναυάγιο. Στους είκοσι μήνες, με τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατηθήκαμε στην επιφάνεια. Τώρα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της δύσκολης πορείας και πρέπει να βγούμε πέρα. Κι αυτό προϋποθέτει να επιτύχουμε τους στόχους. Δεν είναι εύκολο, δεδομένων και των εξελίξεων στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Όμως, με την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, θα κερδίσουμε το στοίχημα και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες.

Είναι δυνατή η περίφημη επανεκκίνηση της οικονομίας; Σύμφωνα με τη ΝΔ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ δεν είναι ικανοποιητική. Έχετε πειστεί από τις κυβερνητικές προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας και διαμόρφωσης ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος;

Η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένες θετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που κόπτεται τώρα για την ανάπτυξη, ξεχνώντας ότι επί των ημερών της έσβησε η αναπτυξιακή μηχανή.
Χωρίς αμφιβολία, τώρα οι προοπτικές είναι καλύτερες, ιδιαίτερα μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για μεγαλύτερη κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, γι’ αυτό που ονόμασαν νέο «Σχέδιο Μάρσαλ».
Το ΕΣΠΑ πράγματι τώρα, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο. Για να προχωρήσει, όμως, να επιταχυνθεί η απορρόφηση πόρων, θα πρέπει να εξασφαλισθεί άμεσα η ωρίμανση έργων και δράσεων. Χρειάζεται να τρέξουμε, να ανεβάσουμε στροφές.
Το ενδιαφέρον των Γερμανών για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα των ΑΠΕ, που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων –εν προκειμένω του Κατάρ- στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, είναι ενθαρρυντικές κινήσεις αλλά και δείγματα εμπιστοσύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Θεωρείτε ότι η πρόταση της ΝΔ για μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως διατυπώθηκε στο “Ζάππειο ΙΙ” είναι εφικτή, δοθέντος ότι η κυβέρνηση αυξάνει τους συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση;

Οι προτάσεις της Ν.Δ. μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς. Σίγουρα, αν εφαρμόζονταν θα επιστρέφαμε στο έλλειμμα του 15,4%.
Για την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ανοικτό ζήτημα η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η απλούστευσή του και η άρση αδικιών. Έχει ξεκινήσει ο διάλογος. Σε κάθε περίπτωση, η έμφαση δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια σ’ αυτό. Η επίτευξη αυτού του στόχου, θα φέρει και τις επιδιωκόμενες φοροελαφρύνσεις

Συμφωνείτε με την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή με τις προτάσεις συναδέλφων σας για τοποθέτηση μόνιμων υφυπουργών σε χαρτοφυλάκια καίριας σημασίας όπως την Παιδεία ή τον τουρισμό;

Η επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δεν ήταν μόνο άποψη Παμπούκη –ενός αξιόλογου στελέχους που δυστυχώς στερήθηκε η κυβέρνηση- αλλά αποτελεί πλειοψηφικό αίτημα, λόγω του ρόλου της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο.
Εξάλλου, κι εγώ είχα δηλώσει από την αρχή της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι πρέπει να αποφύγουμε πειραματισμούς με τα Υπουργεία. Ιδιαίτερα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρέθηκε η χώρα, δεν άφηνε περιθώρια για τριβές και καθυστερήσεις.

Ποια η γνώμη σας για την πολιτική της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης; Θεωρείτε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικότερα ο “γαλλογερμανικός άξονας” δίνουν επαρκείς λύσεις στα προβλήματα που θέτουν οι αγορές;


Καταρχάς, η κρίση επιβεβαίωσε το εγγενές πρόβλημα στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Όντως, προβληματική μόνη της η νομισματική ένωση. Από την άλλη μεριά, η ηγετική ομάδα της Ευρώπης έδειξε αργά αντανακλαστικά και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ο ξένος τύπος εύστοχα θύμιζε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει τους θεατές «όταν η Ρώμη καίγεται». Ο συναγερμός σήμανε όταν οι φωτιές από την περιφέρεια της Ευρωζώνης άρχισαν ως πυρκαγιά να αγγίζουν τον πυρήνα της. Ήταν πια θέμα σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Σ’ αυτή την ώρα της κορύφωσης του πολέμου κατά του ευρώ, έγινε η Σύνοδος Κορυφής, που πήρε όντως θετικές αποφάσεις. Το ζήτημα και το στοίχημα είναι να εφαρμοστούν χωρίς παλινωδίες και υπαναχωρήσεις. Ζητούμενα, επομένως, ακόμη η τόλμη και η αποφασιστικότητα από τους ηγέτες, που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις κοντόφθαλμες, εσωστρεφείς στοχεύσεις, να παραμερίσουν «εθνικούς» και άλλους εγωισμούς. Αναβλητικότητες και νέες καθυστερήσεις θα είναι πλέον καταστροφικές.

Μεταξύ των προτάσεων της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συνταγματικού χάρτη γίνεται λόγος και για τη διάσπαση των εκλογικών περιφερειών. Δεδομένου ότι πολιτεύεστε στην αχανή Β' Αθηνών, συμφωνείτε με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;


Συμφωνώ. Είναι ώριμη μια τέτοια αλλαγή. Γίνεται πολύς λόγος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ένα ζήτημα που θα πρέπει να το δούμε με πολλή διορατικότητα, στο πλαίσιο των αναγκαίων αλλαγών για την αναβάθμιση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, που δυστυχώς συνεχώς χάνει σε αξιοπιστία και αυτό είναι κακό για την Δημοκρατία. Η αναβάθμιση, βέβαια, του πολιτικού συστήματος περνά και μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κοινοβουλίου και των Βουλευτών. Γι’ αυτό και δεν συμφωνώ με απόψεις που ακούγονται για Βουλευτές «συνοικιών», πολλών ταχυτήτων, με λίστες κ.λ.π.

Σε πρόσφατη ερώτησή σας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρεστε στα εξαγγελθέντα μέτρα για την πυροπροστασία, και διαπιστώνετε ότι έχουν καθυστερήσει. Ιδιαίτερη αναφορά κάνετε για τα ευαίσθητα και ευάλωτα δασικά οικοσυστήματα του Υμηττού, της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Ποια η θέση σας για το παράνομο νεκροταφείο που εγκατέστησε ο Δήμος Γλυφάδας στον Υμηττό;

Πράγματι, κατέθεσα την Ερώτηση στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου για να αναδείξω την ανάγκη ενίσχυσης και επίσπευσης των προληπτικών μέτρων. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα στους ορεινούς όγκους της Αττικής τα πράγματα πήγαν σχετικά καλά κι αυτό δικαιώνει τις προσπάθειες όλων.
Όσον αφορά το θέμα του νεκροταφείου στη Γλυφάδα, είναι και υπαρκτό και επείγον. Όπως είναι τα πράγματι σήμερα, πέρα από τ’ άλλα, εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Πιστεύω, πως με διάλογο οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να καταλήξουν σε συναινετική λύση και προς αυτή την κατεύθυνση, απ’ ό,τι γνωρίζω, κινείται και ο Δήμος.

Σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης κυριαρχεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι “χωρισμένη στα δύο”, με τους μισούς υπουργούς να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, και τους άλλους μισούς απλώς να... παρακολουθούν. Ποια η δική σας αίσθηση ως μέλος της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος;

Κοινή ρότα για το κυβερνητικό καράβι –θα έλεγα για το εθνικό σκάφος- η αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης, η επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και οι διαρθρωτικές αλλαγές-μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Όλοι στην χώρα –όχι μόνο στην κυβέρνηση- πρέπει να κωπηλατήσουμε για να περάσουμε απέναντι. Σ’ αυτή τη δοκιμασία δεν χωρούν δισταγμοί και διχασμοί. Πολύ περισσότερο για την κυβέρνηση δεν είναι αποδεκτές δυσλειτουργίες, διαφωνίες, προσωπικές φιλοδοξίες, διαχωρισμοί σε προθύμους και μη. Όλοι οφείλουν να δείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αφοσίωση στους στόχους και αποτελεσματικότητα. Εμείς στην Κ.Ο. στηρίζουμε συνειδητά αυτή τη συλλογική προσπάθεια και μαζί με τον Πρωθυπουργό, ζητούμε το υψηλότερο αίσθημα ευθύνης από κάθε Υπουργό.

Τελικά η εθνική αντιπροσωπεία έκανε το καθήκον της και αποδόθηκε δικαιοσύνη σε μείζονες υποθέσεις όπως η Siemens ή τα υποβρύχια;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αξιοποίησε και εξάντλησε όλες τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες και μέσα, προκειμένου να πέσει άπλετο φως και να καταλογιστούν οι ευθύνες. Με τα γνωστά αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση. Οι πολίτες θα κρίνουν σε τελευταία ανάλυση και το αποτέλεσμα και τη στάση όλων και ιδιαίτερα τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στη Βουλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί δεν συνυπογράψατε την επιστολή των 12 συναδέλφων σας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητείται να μην είναι μυστικές οι ψηφοφορίες για την άσκηση δίωξης σε βάρος υπουργών ή υφυπουργών;

Δεν γνωρίζω ποιος πήρε την πρωτοβουλία ούτε μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω πως για προσωπικά ζητήματα και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που καλείται η Βουλή να ενεργήσει με εισαγγελικές αρμοδιότητες, η μυστική ψήφος είναι σε πλήρη αρμονία με το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση που έχει ο κάθε Βουλευτής, κατά το άρθρο 60 του Συντάγματος.
Πηγή: Συνέντευξη: Στέλιος Κάνδιας