«Βουνό» εκκρεμοτήτων και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια

Με ανοικτά όλα τα «καυτά» μέτωπα, με μία σειρά από μεταρρυθμίσεις να εκκρεμούν και με την τρόικα να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για αύξηση των εσόδων και για δραστικό περιορισμό των δαπανών, η κυβέρνηση ξαναβάζει μπρος τις μηχανές.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται άμεσα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στην αξιοποίηση των υποδομών, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα με την πώληση των ΕΛ.ΠΕ. να δρομολογείται στο τέλος του 2011 αντί για τις αρχές του 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε όλες τις ημέρες συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε το Γιώργο Παπανδρέου για όλες τις εξελίξεις στην οικονομία μετά τις ανακοινώσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση.

Για σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει μία σειρά συσκέψεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει μία πρώτη συνεργασία το πρωί ενόψει της συνδιάσκεψης για την 3η Σεπτεμβίου και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί άτυπη κυβερνητική για την πορεία του έργου και του Μεσοπρόθεσμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι δεν υπάρχουν βασικές καθυστερήσεις και πώς όλα γίνονται σε συνεννόηση με την Τρόικα που, όπως λένε, δείχνει να έχει πειστεί για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αλλαγές.

Οι προτεραιότητες

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών καλείται να προχωρήσει άμεσα και επικερδώς για το δημόσιο τις αποκρατικοποιήσεις, να ολοκληρώσει το διάλογο και να καταθέσει προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με παράλληλη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλςο καλείται να προωθήσει τις
συγχωνεύσεις και το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και σε συνεργασία με τον Υπουργό Διοικητική Μεταρρυθμίσεις και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, να καταρτίσει το ενιαίο Μισθολόγιο στο δημόσιο.

Παράλληλα ο Δημήτρης Ρέππας θα πρέπει να εκδώσει και το Προεδρικό Διάταγμα για το πλεονάζον προσωπικό 11 φορέων του δημοσίου που αναδιαρθρώνονται.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Ραγκούσης καλείται να κλείσει οριστικά το ζήτημα των ταξί, καθώς έως το τέλος του μήνα θα φέρει σε διάλογο τις προτάσεις του, εμμένοντας βέβαια στην απελευθέρωση. Ανοιχτό για τον Υπουργό Υποδομών παραμένει και το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων και της συνέχισης των έργων, για το οποίο χρειάζεται και η συνδρομή του κ. Βενιζέλου.

Η συνέχιση και η δημιουργία νέων επενδυτικών προγραμμάτων είναι στις προτεραιότητες και του Υπουργού Ανάπτυξης με βασικότερους στόχους την εύρεση διεθνών πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης, την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ και την απεμπλοκή ξένων επενδύσεων.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής δημοψηφίσματος το φθινόπωρο θέτει στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργού Εσωτερικών το νέο νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ενώ στους άμεσους στόχους του Χάρη Καστανίδη - και υπό την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια- είναι και η αυστηροποίηση του νόμου για το πόθεν έσχες των πολιτικών, αλλά και για τα οικονομικά των κομμάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος από την πλευρά του θα πρέπει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο των κρατικών μέσων ενημέρωσης αρχής γενομένης από της ΕΤ1 για την οποία πληροφορίες μιλάνε για περιορισμό της λειτουργίας της ή ακόμη και για παύση.

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα η Άννα Διαμανοτοπουλου έχει να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινοβουλευτικές αντιρρήσεις, αλλά και να κάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν αναταραχές κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει από τους Υπουργούς του να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς πολλές από αυτές έως το τέλος του μήνα.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- Αποκρατικοποιήσεις
- Νέο φορολογικό ν/σ
- Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής
- Αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση
- Συγχωνεύσεις - κλείσιμο φορέων
- Ενιαίο μισθολόγιο δημοσίου

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- Ταξί
- Αυτοκινητόδρομοι

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
- Εύρεση διεθνών πηγών χρηματοδότησης
- Επιτάχυνση απορρόφησης ΕΣΠΑ
- Απεμπλοκή ξένων επενδύσεων

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
-Αναδιάρθρωση κρατικών μέσων ενημέρωσης

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
- Ψήφιση ν/σ για ΑΕΙ
- Αποφυγή κινητοποιήσεων

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
- Νόμος για δημοψηφίσματα
- Πόθεν έσχες πολιτικών
- Οικονομικά των κομμάτων
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου