Κλείσιμο

Συγκρότηση νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Τη συγκρότηση με συναίνεση νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία είναι το αποφασιστικό όργανο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και θα λειτουργεί με συναίνεση ενώ θα ορίσει και την Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που συνήλθε επί διήμερο στο ΣΕΦ.

Στα άμεσα καθήκοντα της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η υλοποίηση αποφάσεων που δεν έχουν εφαρμοστεί.

Αναφορικά με τις αποφάσεις, η Συνδιάσκεψη κατέληξε στο ότι αυτές επιδιώκεται να λαμβάνονται σε όλη την κλίμακα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α συναινετικά και όπου αυτό δεν επιτυγχάνεται οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3. Επίσης για σημαντικά ζητήματα μπορεί από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή να ζητείται η γνώμη του κόσμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης της Συνδιάσκεψης αναφέρεται ότι η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη σχεδόν η Ευρωζώνη ζει σε συνθήκες δραματικής έντασης της κρίσης η οποία τείνει να πάρει ευρύτερες διαστάσεις με την εμπλοκή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, ενώ επισημαίνεται ότι «οι δύο βασικότεροι θεσμοί της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, η Ενιαία Εσωτερική Αγορά και η Ευρωζώνη, αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση, γεγονός που υποχρεώνει, αλλά δίνει και τη δυνατότητα στις δυνάμεις της Αριστεράς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να παρέμβουν ακόμα πιο αποφασιστικά με δράση και αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές».

Η Πολιτική Απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναφερόμενη στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «πλήρη υποταγή της στις επιταγές των κυρίαρχων εκφραστών του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί, να φύγει το ταχύτερο δυνατό. Η διενέργεια εκλογών, με απλή αναλογική, γίνεται πλέον ευρύτερη λαϊκή απαίτηση».

Η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει την ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης «των δυνάμεων της Αριστεράς, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας και των δυνάμεων που απομακρύνονται οριστικά από τις επιλογές της κυβέρνησης, από την πολιτική και τα κόμματα του δικομματισμού» και την ανάγκη συγκρότησης μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα την Αριστερά και άμεσο πολιτικό στόχο «έναν ανυποχώρητο αγώνα για την απομάκρυνση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για την ήττα όλων των δυνάμεων που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες και αντιδραστικές πολιτικές, για να φύγει η τρόικα του ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ε.Ε. από την Ελλάδα, για την αποκατάσταση και υπεράσπιση της δημοκρατίας, για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας».

Η άμεση ανατροπή και κατάργηση του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου, η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι των τοκογλύφων, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με αξιοποίηση όλων των όπλων (λογιστικός έλεγχος, αμφισβήτηση, αθέτηση πληρωμών κ.α.), η εθνικοποίηση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, η άμεση επαναφορά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών «που ξεπουλήθηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία να ξεπουληθούν"¨, η άμεση αποκατάσταση των σοβαρών πληγμάτων που έχουν δεχθεί οι μισθοί, οι συντάξεις, οι εργασιακές σχέσεις με ταυτόχρονη χορήγηση αυξήσεων που θα υπερβαίνουν τα πλήγματα και θα καταπολεμούν την φτώχεια, η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45% καθώς και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, η στήριξη της Δημόσιας Υγείας, Δημόσιας Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων των θυμάτων και η αποκατάσταση, υπεράσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας, είναι οι στόχοι του πολιτικού πλαισίου της ευρύτερης συσπείρωσης που έθεσε η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Η πάλη για την προώθηση αυτών των στόχων θα επιταχύνει τη δημιουργία του νέου συνασπισμού εξουσίας που θα μπορέσει να τα επιβάλει, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» αναφέρεται στην Πολιτική Απόφαση της Συνδιάσκεψης.

Η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει «καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό πρόγραμμά της» και επικρίνει την κυβέρνηση για αυταρχικοποίηση και μεθόδους συκοφάντησης του κινήματος και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η Πολιτική Απόφαση της Συνδιάσκεψης εκτίμησε ως νέο σημαντικό στοιχείο που εισέβαλε ορμητικά στην πολιτική ζωή του τόπου «την άνοδο του μαζικού κινήματος με τη νέα μορφή των πολύ μεγάλων συγκεντρώσεων στις πλατείες των μεγάλων πόλεων» και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ιδιαίτερο καθήκον όλων των δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αποτελεί η στήριξη και ο συντονισμός δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από κάτω προς τα πάνω και η δημιουργική συνάντησή του με το «κίνημα των αγανακτισμένων της πλατείας».

Τέλος, η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφάσισε ότι «κεντρικά ζητήματα της επόμενης περιόδου, είναι η ενιαία δράση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η συγκρότηση και ανάπτυξη δράσης, όλων των κυττάρων του σε ολόκληρη την Ελλάδα, η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών με βάση το συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο, η ανάκτηση πολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας για κάθε μεγάλη μάχη που θα προκύψει.»
Πηγή: skai.gr