Ηurriyet: Ανοίγει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο η Άγκυρα

Για πρόθεσή της Άγκυρας να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία κάνει λόγο την Τετάρτη η Ηurriyet, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει.

«H Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να δώσει μια νέα ώθηση τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ», αναγράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα

Για την πρόθεσή της αυτή θα ενημερωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επίτροπος Στέφαν Φούλε, που αρχίζει την Τετάρτη, επίσκεψη στην Άγκυρα .

Την πρόταση - έκκληση προς την Τουρκική Δημοκρατία για τη μονομερή αυτή κίνηση είχε απευθύνει πριν λίγους μήνες και το διεθνές κέντρο ανάλυσης International Crisis Group

Άλλοι αναλυτές στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται μέσα στον σχεδιασμό του Τούρκου πρωθυπουργού για τη στρατηγική «ένα βήμα μπροστά», στην λύση του κυπριακού. Ως αντάλλαγμα, βέβαια, η Άγκυρα θα ζητήσει την άρση της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, με την απελευθέρωση της δυνατότητας συμμετοχής στο Διεθνές εμπόριο.
Πηγή: skai.gr