Πρόταση Γ. Παπανδρέου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Συζήτησαν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Κουαρτέτου στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

Συζήτησαν, επίσης, την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με αφορμή τις πρωτοβουλίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τις αρμόδιες αρχές και πάντα σε επαφή και με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Έκκληση Χαμάς στην Ελλάδα να επιτρέψει τον απόπλου 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της ισλαμικής Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να επιτρέψει τον απόπλου του διεθνούς στολίσκου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα υποχώρησε στις πιέσεις που άσκησαν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του.

«Λυπούμαστε για τη θέση της Ελλάδας, η οποία υποχώρησε στις διεθνείς πιέσεις για να εμποδίσει το 'Στολίσκο της Ελευθερίας' να αποπλεύσει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Χαμάς, Μοχάμεντ Άουαντ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο λιμάνι της Γάζας.

«Καλούμε τους Έλληνες να αναθεωρήσουν την απαγόρευση και να επιτρέψουν στα πλοία να φύγουν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, επέκρινε τη στάση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία) το οποίο κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις «να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους» για να αποτρέψουν την οργάνωση μιας νέας αποστολής για τη Γάζα.

«Ο αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί αμέσως. Αυτό είναι το μοναδικό αποδεκτό μήνυμα. Καλούμε το Κουαρτέτο να επικεντρωθεί στη ρίζα της σύγκρουσης, που είναι η (ισραηλινή) κατοχή παρά να αναζητά μέσα για να θεραπεύσει τα συμπτώματα», αναφέρει ο Ερεκάτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Πηγή: skai.gr