Κλείσιμο

ΕΕ: Το Κόσοβο δεν είναι όρος για την ένταξη της Σερβίας

Ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, η οποία παραδίδει την προεδρία της ΕΕ στην Πολωνία, δήλωσε πως η αναγνώριση του Κοσόβου δεν είναι όρος για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μάρτονι με αφορμή τη λήξη της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι η αναγνώριση του Κοσόβου δεν είναι όρος για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά ότι είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας.

«Υπενθυμίζω ότι ανώτατοι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι το Κόσοβο δεν αποτελεί όρο για την πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας. Ωστόσο η ΕΕ είναι σαφής όταν ζητάει οι χώρες στην πορεία προς την ένταξη να τηρούν σχέσεις καλής γειτονίας και να συμμετέχουν ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία», τόνισε ο κ. Μάρτονι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βέτσερνιε Νόβοστι».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Σερβία το τελευταίο διάστημα πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα, την παράδοση των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο της ΕΕ και τη σύλληψη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση της Σερβίας και οι αρμόδιες αρχές να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν μέχρι τώρα τις μεταρρυθμίσεις και το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας», είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών. «Αν εκπληρωθούν όλοι οι όροι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την άποψή μου θα γνωμοδοτήσει θετικά τον Οκτώβριο και τα κράτη - μέλη θα στηρίξουν την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών», πρόσθεσε ο κ. Μάρτονι, η χώρα του οποίου παραδίδει σήμερα, Παρασκευή, την προεδρία της ΕΕ στην Πολωνία.
Πηγή: skai.gr