Ο Β. Κασκαρέλης μίλησε για την κρίση στην Ελλάδα και το Μεσοπρόθεσμο

Στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλονται για την προβολή των ελληνικών θέσεων στα αμερικανικά ΜΜΕ εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης για τα ελληνικά συμφέροντα συγκυρίας ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Βασίλης Κασκαρέλης παραχώρησε την Τετάρτη το απόγευμα συνέντευξη στο δημόσιο Ρ/Φ δίκτυο του NPR της Καλιφόρνιας και στη εκπομπή Air Talk, που είχε ως θέμα την κρίση στην Ελλάδα και τη ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το λόγο που η Βουλή αποφάσισε να στηρίξει το Πρόγραμμα ο κ. Πρέσβης είπε ότι η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: «Η Ελλάδα ανήκει σε μια Λέσχη και πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της. Η Χώρα έχει επωφεληθεί από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αντίστοιχα και οι εταίροι της από αυτήν. Πέρυσι η ΕΕ έπρεπε να αντιμετωπίσει και να χειριστεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Το Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ήταν μέρος του Σχεδίου για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας».

Ο κ. Κασκαρέλης υπογράμμισε επίσης ότι, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει, η ελληνική οικονομία υπήρξε τα τελευταία 30 χρόνια αντικείμενο κακοδιαχείρισης. Επομένως, «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουμε μέτρα και να αλλάξουμε ολόκληρο το πλαίσιο του κράτους. Τα μέτρα είναι μεν σκληρά αλλά πρέπει να εφαρμοστούν».

Ο κ. Πρέσβης τόνισε συναφώς ότι τώρα η ΕΕ προσφέρει διέξοδο με τη δανειακή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για έργα υποδομής, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξη που ανέρχονται σε δεκάδες δις. ευρώ.

Επανέλαβε και πάλι εμφατικά ότι τα πακέτα χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν είναι κάποια δωρεά αλλά για δάνεια με επαχθή μάλιστα επιτόκια.

Τέλος, αναφερόμενος στις διάφορες αναλύσεις, απόψεις, προβλέψεις και τα συναφή που στους τελευταίους 15 μήνες δεν έπαψαν να προφητεύουν κάθε εβδομάδα την χρεοκοπία της χώρας ο κ. Πρέσβης επανέλαβε ότι λόγω ηθελημένης ή μη άγνοιας παραγνωρίζεται η πολιτική παράμετρος της ΕΕ, που διαδραματίζει κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο. Γι αυτό, κι όλα αυτά τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας διαρκώς διαψεύδονται.


Την εκπομπή, στην οποία συμμετείχαν κι άλλοι αναλυτές, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην παρακάτω σύνδεση:

http://www.scpr.org/programs/airtalk/2011/06/29/greek-debt-crisis/
Πηγή: Θάνος Δημάδης