Εν μέσω πιέσεων η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Το μεσημέρι διεξάγεται με ονομαστική ψηφοφορία η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εν μέσω πιέσεων από την Ευρώπη, ότι το πρόγραμμα είναι μονόδρομος για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρά τις ενστάσεις βουλευτών το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί.

Ο Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι θα το ψηφίσει. «Ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο με το μαχαίρι στο κρόταφο όχι με το πιστόλι», είπε από το βήμα της Βουλής η Βάσω Παπανδρέου. Εξέφρασε ωστόσο έντονες επιφυλάξεις για την επιτυχία του.

Θα το καταψηφίσει η ΝΔ και μάλιστα προειδοποιεί με αποπομπή όσους βουλευτές διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν.

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο γιατί τα προωθούμενα μέτρα με το συζητούμενο πρόγραμμα πλήττουν ακόμα περισσότερο αυτήν την κοινωνία και πλήττουν τους κοινωνικά αδύναμους.

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε οι βουλευτές της παράταξης να ψηφίσουν στο Μεσοπρόθεσμο κατά συνείδηση. Παρούσα θα δηλώσει στην ψηφοφορία η Ντόρα Μπακογιαννη.

Για εθνική αποτυχία που θα μας συντροφεύει πολλά χρόνια, έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ 100,3, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Παράλληλα, προς συζήτηση στη Βουλή εισάγεται ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος ψηφίστηκε την Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων του, με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η ΝΔ έχει αποφασίσει να υπερψηφίσει τα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ θα δεχθεί και πρόσωπα κοινής αποδοχής για τα Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Προβλέπει αυξήσεις σε τσιγάρα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και στα είδη εστίασης.


Θα ψηφίσει τελικά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος. Κατά την σύντομη τοποθέτησή του δήλωσε ότι « η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δεν μπορώ εγώ να πτωχεύσω τη χώρα μου και να διαλύσω την Ε.Ε. και γι’ αυτό πάνω από την προσωπική μου αξιοπρέπεια τοποθετώ το συμφέρον της χώρας.»


Πηγή: skai.gr