ΠΑΣΟΚ: Καταλαγιάζουν οι τόνοι για το Μεσοπρόθεσμο

Καταλαγιάζουν οι τόνοι στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, την Τετάρτη το μεσημέρι, για το Μεσοπρόθεσμο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι θα το ψηφίσει.

Το πρωί της Τρίτης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ αναποφάσιστος σχετικά με την υπερψήφιση ή την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ωστόσο σε αποστροφή του λόγου του έδειξε να κλείνει προς την υπερψήφισή του, μετά και την επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. 

«Ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο με το μαχαίρι στο κρόταφο όχι με το πιστόλι», είπε από το βήμα της Βουλής η Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Εξέφρασε ωστόσο έντονες επιφυλάξεις για την επιτυχία του.

Όπως είπε η χώρα βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης και το μεσοπρόθεσμο της δίνει παράταση χρόνου. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται μια συνολική λύση επαναδιαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του, ο Μίμης Ανδρουλάκης έθεσε στους βουλευτές το ερώτημα «αν θα αποδεχτούμε ένα κακογραμμένο μυθιστόρημα, ελπίζοντας να ανατρέψουμε την πλοκή του στην πορεία ή θα επιλέξουμε ένα θρίλερ αιφνιδίου θανάτου».

Παρότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως «ένα ωραίο πόρισμα, παντελώς ανεφάρμοστο» κατά το μαθηματικό θεώρημα, απηύθυνε προς το Σώμα, ενόψει του τελεσίγραφου που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ερώτηση: «Θα επιλέξουμε τη ρήξη τώρα σε μια ζώνη υψηλού κινδύνου ή θα επιχειρήσουμε έναν επώδυνο συμβιβασμό να αγοράσουμε κι εμείς χρόνο ώστε να δημιουργήσουμε στην πορεία άλλες ευκαιρίες το ταχύτερο δυνατό;».

Παράλληλα, συνέστησε στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να προσέχουν πολύ τις δηλώσεις τους γιατί οι καιροί είναι πονηροί. Αναφερόμενος ειδικά στον κ. Πάγκαλο, ανέφερε ότι έχει έναν μεταφορικό και ειρωνικό λόγο «κατά την ελληνική έννοια», όμως σε αυτή την κατάσταση της γενικευμένης ανασφάλειας το νόημα των λεγομένων αντιστρέφεται και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικούς συνειρμούς την κοινή γνώμη, στους επενδυτές.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο γιατί τα προωθούμενα μέτρα με το συζητούμενο πρόγραμμα πλήττουν ακόμα περισσότερο αυτήν την κοινωνία και πλήττουν τους κοινωνικά αδύναμους. Τα μέτρα πρόσθεσε που προωθούνται με το μεσοπρόθεσμο δεν αναστρέφουν την ύφεση. Η ύφεση θα βαθύνει. Ταυτόχρονα δεν διαμορφώνει συνθήκες στοιχειώδους εκκίνησης μια αναπτυξιακής, μιας παραγωγικής διαδικασίας.

Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων ο εφαρμοστικός

Στο μεταξύ, την Τρίτη ψηφίστηκε επί των άρθρων του, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ο εφαρμοστικός νόμος στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, με εσωκομματικές γκρίνιες -υπό τη μορφή επιφυλάξεων ή παρατηρήσεων σε ήπιους τόνους- και οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις, τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης και στο διαδικαστικό κομμάτι της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε επί της αρχής του ο εφαρμοστικός νόμος στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς παρότι δήλωσε ότι κατανοεί την αναγκαιότητα του κατεπείγοντος ωστόσο άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για καθυστερήσεις. Αιχμές για το «κατεπείγον» άφησε και η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου.
Πηγή: skai.gr