Επικρίσεις Βενιζέλου και Τσίπρα στην ομιλία Σαμαρά

Το μεσοπρόθεσμο θα φέρει τη χρεοκοπία πιο κοντά καθώς θα οδηγήσει στην παράλυση, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Όπως είπε, η παράταξή του θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, το οποίο χαρακτήρισε ανεδαφικό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

Ο κ. Σαμαράς θύμισε στον πρωθυπουργό ότι επιχειρήθηκαν διορθωτικές κινήσεις, όμως τις «τορπίλισε» ο Γιώργος Παπανδρέου, αρνούμενος κάθε συναίνεση.

Ακόμα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επικαλείται ως επίτευγμα τη μείωση του χρέους, αλλά έχει αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η πραγματική μείωση να είναι η μισή από αυτή που λέει η κυβέρνηση. «Τα τρία τέταρτα των θυσιών πήγαν χαμένα», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, είπε ότι η ΝΔ συμφωνεί με τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης και με ορισμένα από τα εργαλεία, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η περιστολή των δαπανών και η περιστολή της σπατάλης.

Πάντως τόνισε ότι έχουν σοβαρές διαφωνίες, ειδικά στο φορολογικό σύστημα και ζήτησε την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που να το αντέχει όμως η κοινωνία.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «πολιτική σας δε θα αποτύχει, έχει ήδη αποτύχει. Αυτό δεν το προβλέπουμε εμείς, το αποδεικνύουν οι αριθμοί και το γράφει η πλειονότητα του ξένου Τύπου».

Σχολιάζοντας το δίλημμα «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», είπε ότι πέρυσι η κυβέρνηση έλεγε «μνημόνιο ή χρεοκοπία, αλλά αποδείχτηκε ότι το μνημόνιο έφερε πιο κοντά τη χρεοκοπία». Είπε ακόμα ότι στελέχη της κυβέρνησης θέτουν διλήμματα «μεσοπρόθεσμο ή επιστροφή στη δραχμή» και «μεσοπρόθεσμο ή τανκς».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μία προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου, που δεν πείθει και αποσταθεροποιεί την οικονομία.

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου

Συμβατικό, τετριμμένο πολιτικό λόγο χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Βουλής επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παράλληλα, τον κατηγόρησε πως σκέφτεται με βάση το κομματικό του συμφέρον, υποστηρίζοντας ότι το «όχι» στο μνημόνιο της ΝΔ είναι η κομματική επένδυση του κ. Σαμαρά.

Ωστόσο, οκ. Βενιζέλος, ευχαρίστησε την αξιωματική αντιπολίτευση που αποδέχθηκε το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου έως τις 30 Ιουνίου.

Επικρίσεις Τσίπρα στον Α. Σαμαρά

Εκλογές ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Επέκρινε τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι στην ομιλία του προσπάθησε να είναι και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα.

Αναφέρθηκε εκ νέου στις δηλώσεις Πάγκαλου περί τανκς, κάνοντας λόγο για τρομοκρατικού χαρακτήρα απειλές.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή.

Δήλωση Γ. Καρατζαφέρη

Στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης αναφέρθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στην ομιλία του στη Βουλή.

«Οι επαναλαμβανόμενες κοκορομαχίες έχουν βγάλει τον κόσμο στις πλατείες και δεν είναι σίγουρο ότι θα φύγουν όσο ειρωνικά ήρθαν», είπε.

Αυτή η ομηρία, πρόσθεσε, βλάπτει τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Πηγή: skai.gr