Κλείσιμο

Γ. Παπανδρέου: Ώρα ευθύνης το Μεσοπρόθεσμο

Επίθεση στη ΝΔ που την κατηγόρησε για φυγομαχία και παράλληλη έκκληση στην πατριωτική συνείδηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, το οποίο χαρακτήρισε ως τη μοναδική ευκαιρία να ορθοποδήσει η Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι καιροφυλακτούν, κερδοσκοπούν και προπαγανδίζουν την αποτυχία μας δηλαδή όπως είπε την αποτυχία της Ελλάδας.

Κατά τον κ. Παπανδρέου με την ψήφιση εξασφαλίζεται η πέμπτη δόση διασώζονται μισθοί και συντάξεις και παρέχεται στην Ελλάδα χρόνος προκείμενου να ανοίξει ένα νέο κεφαλαίο ανάπτυξης

Διαβεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο θα μας παει από τα ελλείμματα στα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε το 2013 η οικονομία να έχει ανακάμψει.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ώρα ευθύνης» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ «θα κάνει μία πράξη ευθύνης για όλους».

Είπε παράλληλα, ότι πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις που θέλουν η Ελλάδα να αλλάξει, να προχωρήσουμε σε μία καλύτερη πατρίδα και είπε ότι αυτή είναι η «ευκαιρία να αποδείξουμε με μια φωνή ότι είμαστε ενωμένοι, δεν μας ενώνουν οι σκοπιμότητες».

Παράλληλα, ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά για την Ελλάδα για να επικυρώσουν παράλληλα μία εθνική επιτυχία στην Ευρώπη.

Πάντως όπως είπε πρέπει και η Ευρώπη να κάνει το ίδιο με τη σειρά της. Να δώσει στην Ελλάδα τους όρους και το χρόνο που χρειάζεται.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του να κάνει το καθήκον της και την αντιπολίτευση να δώσει δύναμη στην κυβέρνηση να συνεχίσει την σκληρή διαπραγμάτευση.

Ευ. Βενιζέλος: Αν δε ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο θα βρεθούμε με άδειο ταμείο

«Αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, θα βρεθούμε με άδειο ταμείο κι αυτό είναι του κάθε νοικοκυριού και όχι του κράτους», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας, ευθύνης και συναίνεσης κοστίζει πολύ, ενώ συνέστησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να σοβαρευτούν.

Επιμένει στην ονομαστική ψηφοφορία ο ΛΑΟΣ

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επανέφερε το αίτημά του για ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκφοβίζει τους βουλευτές της έχοντάς τους κάτω από τη δουλεία του φόβου.

Επίσης, είπε στην κυβέρνηση ότι «δεν έχετε τη δύναμη και τη θέληση να τα βάλετε με τον κακό σας εαυτό δεν αγγίζετε τις ΔΕΚΟ για να μην τα βάλετε με την εκλογική σας πελατεία».

«Οι βουλευτές μας δε χρειάζονται υποδείξεις και παροτρύνσεις απάντησε» ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε όποιους θέλουν να το ψηφίσουν να το κάνουν.

«Είτε με 151 είτε με 180 ψήφους, ο μόνος τρόπος είναι εκλογές», υποστήριξε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ.

Αποχώρησε το ΚΚΕ - αίτημα αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

Για λαιμητόμο έκανε λόγο το ΚΚΕ, το οποίο αποχώρησε από την αίθουσα αφού προηγουμένως έθεσε θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων, καταθέτοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιχείρημα ότι ούτε στο Σύνταγμα ούτε στον κανονισμό της Βουλής προβλέπονται πλαίσια ρυθμιστικά που περιλαμβάνουν τα πάντα και τίποτα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «νομικίστικη άσκηση» που έχει σκοπό την παρέλκυση της διαδικασίας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και αναπτυξιακό και όχι συνταγματικό.

Το μεσοπρόθεσμο αναμένεται να έχει ψηφισθεί μέχρι την Τετάρτη.

Πυρά Τσίπρα για την κυβερνητική πολιτική

Σχολιάζοντας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι τα μέτρα του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής υπερβαίνουν την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε «αυτή η υπέρβαση μετατράπηκε σε πατριωτικό καθήκον».

Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με το Μεσοπρόθεσμο παραπλανεί το λαό, καθώς ακόμα και αν πετύχει, το 2015 το χρέος θα φτάσει στο 140% - 160% του ΑΕΠ και θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος.

Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Όπως είπε «συνδέετε την αποπληρωμή του χρέους με μία γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Τέλος είπε ότι ο πρωθυπουργός «εκβιάζει» τους βουλευτές να ψηφίσουν μία «ταφόπλακα», όπως χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο.
Πηγή: skai.gr