Κλείσιμο

Κυβερνητικό «κρας τεστ» σε Κοινοβούλιο - κοινωνία

To μέλλον της χώρας, και κατά δευτερεύοντα λόγο της ανασχηματισμένης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κριθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα στο ιστορικό Μέγαρο της Βουλής, στην πιο καθοριστική ενδεχομένως εβδομάδα της μεταπολίτευσης.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους «Αγανακτισμένους» πολίτες εκτός Βουλής, και «Αγανακτισμένα κόμματα» (και κυβερνητικούς βουλευτές) εντός Βουλής, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (προεξάρχοντος του κ. Βενιζέλου) να αποδύονται σε προσπάθειες να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διαρροών στην ΚΟ που θα οδηγήσουν ακόμη και στην καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ή/ και του εφαρμοστικού νόμου την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Η επώδυνη για των κοινωνικό ιστό φοροκαταιγίδα του Μεσοπρόθεσμου, έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την προσωρινή εκτόνωση που έφερε η μετακίνηση Βενιζέλου στην πλατεία Συντάγματος από τη Μεσογείων να έχει εξαφανιστεί μετά τη διαπίστωση ότι οι όποιες τροποποιήσεις ανακοινώθηκαν ήταν επί τα χείρω.

Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν ουσιαστικά την επομένη της ψήφισής τους, προκαλώντας σοκ στους «συνήθεις υπόπτους» για φορολόγηση, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι «επίφοβοι» για «ανταρσία»
Αυτή τη στιγμή, οι πιο «επίφοβοι» για «ανταρσία» στο Μαξίμου είναι οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θωμάς Ρομπόπουλος και Χρύσα Αράπογλου, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι θα το καταψηφίσει, ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. 

Μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει το πρόγραμμα εάν -όπως είπε- δεν υπάρξουν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για πιο δίκαια μέτρα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτή Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι προσανατολίζεται να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα.

Την έντονη διαφωνία της με το Μεσοπρόθεσμο έχει εκφράσει και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου, ενώ δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρξουν «αρνητικές εκπλήξεις» βουλευτών που δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως για το Μεσοπρόθεσμο, εντούτοις εκφράζουν τον προβληματισμό τους στο περιστύλιο της Βουλής και δεν είναι λίγοι.

Ενδεικτική του κακού κλίματος που σοβεί στις κόλπους της κυβερνώσας παράταξης ήταν και η παραίτηση του πρώην γγ. Ενημέρωσης των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιάννη Νικολάου από το Εθνικό Συμβούλιο την Κυριακή.

Από την πλευρά του, σε παρέμβαση μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι και βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα. Ανέλαβα την ευθύνη να τα εισηγηθώ, πριν κλείσω καλά καλά μια εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί μόνο έτσι εξυπηρετείται τη στιγμή αυτή μια αδήριτη εθνική ανάγκη».

Αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και γυρίσουμε στη δραχμή, θα επικρατήσει αναρχία στη χώρα και αναγκαστικά ο στρατός θα βγάλει τα τάνκς στους δρόμους, δήλωσε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην Ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Πιέσεις από τους εταίρους
Ωστόσο, σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και ο κ. Βενιζέλος στο Eurogroup και το Ecofin, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν μετ' επιτάσεως την άμεση ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προκειμένου να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση δανείου, ύψους 12 δισ. ευρω, στις αρχές Ιουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για μια έκτακτη Σύνοδο με στόχο να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, και να οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο βοήθειας.

Πότε ψηφίζονται Μεσοπρόθεσμο - εφαρμοστικός
Σημειώνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας και θα ακολουθήσουν τρεις συνεδριάσεις, ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και ο εφαρμοστικός νόμος, την Τρίτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια σε δύο συνεδριάσεις το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης.

Κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και «Αγανακτισμένους»
Σε 48ωρη γενική απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη κατεβαίνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τις αλλαγές που αυτό επιφέρει.

Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις σε Πεδίον του Άρεως και πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης.

Κάλεσμα για «48 ώρες στο δρόμο» και περικύκλωση της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απευθύνουν και τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων», προαναγγέλλοντας διήμερο κινητοποιήσεων στις 28 και 29 Ιουνίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας