Χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις ολοκληρώθηκε η β’ ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου

Τα μέτρα αναλυτικότερα ΕΔΩ

Σε υποτονικό κλίμα, ολοκληρώθηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η β’ ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο πάει πλέον για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ιδιαίτερες ενστάσεις και αιχμές δεν υπήρξαν από τους παρευρισκόμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην της Τόνιας Αντωνίου, η οποία ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει για να τα καταφέρει, όπως είπε, ενώ άσκησε κριτική για τη συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λέγοντας ότι η λογική να ψηφίζει η κοινοβουλευτική ομάδα με το πιστόλι στο πρόσωπο τέλειωσε. Επέκρινε επίσης τα νέα μέτρα και την μέχρι σήμερα αναποτελεσματικότητα, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε στους πολίτες πληρώστε οι γνωστοί, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή».

Ωστόσο η βουλευτής δεν δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου έγινε η β’ ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέων επιπλέον μέτρων. Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι «δε λέμε ότι κάθε λίγο και λιγάκι θα εισηγούμαι νέα μέτρα, αλλά δεν κάνω και τη δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ νέα μέτρα» κάτι που θεωρήθηκε ως αιχμή για τον προκάτοχό του που στο παρελθόν είχε πράξει ανάλογα.

Νωρίτερα αναγκαστικά και άδικα χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, καθώς πρέπει να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να αποκτήσουμε την άνεση για όποιες βελτιωτικές κινήσεις.

Στα νέα μέτρα πάντως ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη και μέτρων αντιρρόπησης αρχής γενομένης προωθώντας ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση καθώς τόνισε ότι στη χώρα υπάρχει μια χύμα φορολογική κατάσταση και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ακόμη και αυτά που ανακοίνωσα χθες είναι αποσπασματικά μέτρα, μέτρα ανάγκης, είπε.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είπε ότι «μετά το 2015 μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί στην ομάδα των φυσιολογικών ανεξάρτητων κρατών, βέβαια θα έχουμε ένα μεγάλο χρέος αλλά να ξαναβρεθεί μέσα στις αγορές. Πρέπει οπωσδήποτε να βγούμε από τη στρούγγα, από τη μιζέρια και αυτές τις αδικίες που βλέπουμε πρέπει το ταχύτερο να τις διορθώσουμε.»

Επανέλαβε την έκκλησή του για συναίνεση λέγοντας μάλιστα ότι, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους καθώς όταν οι εταίροι μας φτάνουν στο σημείο να ζητούν συναίνεση νιώθω άσχημα. Αυτό πρέπει να επιβάλεται από ένστικτο εθνικής αυτοσυντήρησης και όχι έξωθεν.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε από την πλευρά του για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και η έμπρακτη ομολογία της αποτυχίας όπως είπε, είναι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο και με τον χρόνο και με την πραγματικότητα και η κοινωνία αντί να δει το φως, με τα νέα μέτρα βρίσκεται σε πιο πυκνό σκοτάδι» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει το μεσοπρόθεσμο για 12 λόγους μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι δεν βασίζεται σε πραγματικές παραδοχές, αλλά σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Μίλησε για προχειρότητα, ασάφειες και αοριστίες που το κάνουν αναποτελεσματικό αφού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι , λαμβάνονται μέτρα ύψους 21 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7 δισ. ευρώ «είναι μνημείο αναποτελεσματικότητας», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, προανήγγειλε την πρόθεση του κόμματος του να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο Μεσοπρόθεσμο, προκαλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να το περάσει με 180 ψήφους.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι με 150 μπορεί να μην το περάσει, ενώ με 180 θα το περάσει σίγουρα, θέτοντας προ των ευθυνών τους και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης μίλησε για αμείλικτα μεγέθη και «δεν μπορεί να σας σώσει η ρητορική» είπε απευθυνόμενος στον Υπουργό ενώ τόνισε ότι το κόμμα του δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και μονοκομματικές κυβερνήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους επόμενους χειρισμούς της έναντι της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι από τη συζήτηση απέχουν τα κόμματα της Αριστεράς.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος της επιτροπή οικονομικών Βάσω Παπανδρέου ευχήθηκε «καλή δουλειά» στον νέο υπουργό ο οποίος όπως είπε ανέλαβε μια ηλεκτρική καρέκλα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να διορθωθούν κάπως τα πράγματα αν και πρόσθεσε ότι η αισιοδοξία δεν ξέρει κατά πόσο είναι τεκμηριωμένη.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου