Πόρισμα της προανακριτικής για την παραπομπή Άκη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στον πρόεδρο της βουλής κατέθεσε η προανακριτική επιτροπή το πόρισμα για την υπόθεση των υποβρυχίων στην οποία ομόφωνα παραπέμπει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσόχατζόπουλο για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
 
Ωστόσο ως «αστερίσκοι» στο πόρισμα θα καταγραφούν οι συμπληρωματικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να ζητά παραπομπή επιπλέον για κατασκοπία και τα κόμματα της αριστεράς για απιστία.

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου προτείνει το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που συνεδριάζει αυτή την ώρα για να καταθέσει το πόρισμά της.
 
Η ποινική δίωξη του Άκη Τσοχατζόπουλου, - σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ - αφορά το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος για το διάστημα 1η Νοεμβρίου 1999 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2007 κατά το οποίο – σύμφωνα με του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ο πρώην υπουργός έλαβε τουλάχιστον 7. 777. 373 δολάρια, λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα.

Επίσης προτείνεται να παραπεμφθεί για φυσική αυτουργία και ηθική αυτουργία σε πράξεις που συγκροτούν την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την περίοδο 17 Νοεμβρίου 1999 έως 16 Απριλίου 2010. Η επιτροπή θα ζητήσει εξάλλου, από τον πρόεδρο της Βουλής την διαβίβαση του πορίσματός της στον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να δώσει εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μεταξύ άλλων να ασκηθεί αγωγή σε βάρος του πρώην Υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του δημοσίου.

Να ληφθεί επίσης κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο, όπως κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και άλλων τίτλων που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του δημοσίου. Τέλος ζητείται να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

Οι θέσεις της ΝΔ

Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ –σε ότι αφορά στα αδικήματα παραπομπής - συμφωνεί και η ΝΔ η οποία στις πορισματικές της θέσεις προσθέτει και το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, που κοινώς εννοεί την κατασκοπία.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δια του Αντώνη Σκυλλάκου αφού καταγγέλλει ότι η υπόθεση έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά συνειδητά περιορίστηκε στις ευθύνες ενός και μόνο συγκεκριμένου Υπουργού, θεωρεί ότι πέραν των αδικημάτων που αναφέρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις για το αδίκημα της απιστίας σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της αρχικής σύμβασης των υποβρυχίων.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Το αδίκημα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία προσθέτει με τις πορισματικές του θέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τα άλλα συμφωνεί με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πέραν των απαιτήσεων κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, το ΠΑΣΟΚ προτείνει εξάλλου να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και τη Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρίας FERROSTAAL.

Επίσης, να ασκήσει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αγωγές προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου προς αποζημίωση σε βάρος κάθε ενεχόμενου προσώπου στην Ελλάδα και στη Γερμανία και ιδίως κατά της εταιρίας FERROSTAAL, η οποία χαρακτηρίζεται στο πόρισμα δράστης εκτεταμένης δωροδοκίας στην Ελλάδα.

Απάντηση Τσοχατζόπουλου για το πόρισμα

Διάτρητο, παντελώς αστήριχτο και απόλυτα αναιτιολόγητο χαρακτηρίζει το πόρισμα της προανακριτικής ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Υποστηρίζει ότι το πόρισμα ήρθε να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες.

Αυτό το κατασκευασμένο κατηγορητήριο θα καταρρεύσει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζει, όπως και το πέπλο της ανωνυμίας πίσω από το οποίο κρύβονται οι καθοδηγητές της σκευωρίας, δηλαδή τα κέντρα και παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ.




Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου