Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη αλλά και επικίνδυνη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημόσιο χρέος.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη αλλά και επικίνδυνη εκτιμώντας ότι με τις πολιτικές της θα οδηγήσει τις τράπεζες σε κατάρρευση πριν αυτές καταρρεύσουν.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Δαμανάκη κάλεσε την κυβέρνηση να την αποδοκιμάσει και να ζητήσει την παραίτησή της, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα έπρεπε να είχε παρέμβει εισαγγελέας. Μάλιστα το γεγονός ότι ο παριστάμενος υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δεν καταδίκασε την επίτροπο, οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ να κάνει λόγο συνευθύνη της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «είναι θλιβεροί συνακόλουθοι ψεύτικών εκβιαστικών διλημμάτων που θέλετε να θέσετε στην κοινωνία χωρίς να σας νοιάζουν οι επιπτώσεις».

«Ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει, είστε επικίνδυνος και όσο γρηγορότερα δώσετε το λόγο στο λαό τόσο καλύτερα για τη χώρα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για επιτροπή για το δημόσιο χρέος

Στο μεταξύ, απορρίπτουν κυβέρνηση και κόμματα – πλην του ΚΚΕ που εκφράζει όμως ενστάσεις- την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημόσιο χρέος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε τη Βουλή να απολογηθεί για το δημόσιο χρέος καλώντας τη να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις στον κόσμο για την ταυτότητά του, για το ποιοι το δημιούργησαν και ποιοι επωφελήθηκαν από αυτό.

Παράλογη και επιπόλαιη χαρακτήρισε την πρόταση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης καθώς έχει σαν βάση της την προκατάληψη ότι το χρέος αυτό είναι προϊόν διαφθοράς και σκανδάλων και στοχεύει στην άρνηση της αποπληρωμής του.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει λάθος μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στο κόμμα του και κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη λογική του «αναβάλλοντες και καταγγέλλοντες» να γίνουν «δημιουργικοί και υπεύθυνοι». «Τα λάθη που έγιναν εμείς τα αναλαμβάνουμε για να δείξουμε ότι από δω και πέρα ο τρόπος που πολιτευόμαστε είναι διαφορετικός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξήγησε ότι το ΚΚΕ λέει ότι το χρέος του δημόσιου είναι αντιλαϊκό και δεν πρέπει ο λαός να το αναγνωρίσει και να πληρώσει ούτε δεκάρα τσακιστή. Ενώ σε ότι αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα σταθεί εμπόδιο να δημιουργηθεί μια επιτροπή αλλά εκτίμησε παράλληλα, ότι μια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν μπορεί να δώσει λύση γιατί υπάρχουν και οι συσχετισμοί κοινοβουλευτικής δύναμης.

Τέλος από το ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την εύκολη λύση να μην πληρωθεί το χρέος κάνοντας λόγο για ιδεολογία «μπαταχτσή»
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου