Σενάρια, μισόλογα και διφορούμενες δηλώσεις για δημοψήφισμα

Στον αστερισμό των σεναρίων περί δημοψηφίσματος η επικαιρότητα, στη σκιά της αποτυχίας επίτευξης συναίνεσης μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Με μία διφορούμενη δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε από τη μία να διασκεδάσει τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, από την άλλη όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι πάγια η θέση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφισμάτων στα μεγάλα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε εκ νέου την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, καθώς «η χώρα -όπως είπε- βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της ελληνίδας επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, η οποία με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι το σενάριο απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και η μεθόδευσή του βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και έθεσε το δίλημμα «ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών, ή επιστρέφουμε στη δραχμή».

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες», αναφέρει η ανακοίνωση της κ. Δαμανάκη.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν. «Δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε επίπεδο Ευρωζώνης ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν έχει τεθεί από κανένα κράτος μέλος και ο επίτροπος Όλι Ρεν δεν έχει ακούσει καν να γίνεται λόγος για τέτοιου είδους συζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης

«Είναι ακατανόητο γιατί έρχεται ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποπροσανατολίζει χωρίς να λύνει κάτι. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα, πριν ψηφίσει το Μνημόνιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Το ΚΚΕ σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσαν εξετάσεις στον ΣΕΒ για το ποιος μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους και να ηγηθεί της πιο ισχυρής συναίνεσης για την ισοπέδωση του λαού».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ήρθε η ώρα η κοινωνία να απαντήσει με μια γενικευμένη ειρηνική εξέγερση, με ένα μέτωπο κοινωνικό που θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και θα διεκδικήσει κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Και πάνω απ' όλα δημοκρατία. Το επιτάσσει το Σύνταγμα, οφείλουμε να το διεκδικήσουμε».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε: «Η λύση δεν είναι στην κατεύθυνση διαδικασιών που ζητούν από τους πολίτες ένα ξερό «ναι» ή ένα ξερό «όχι» σε ασαφή ερωτήματα. Η λύση που εμείς προτείνουμε αφορά τη μείωση του κράτους και λιγότερους και μικρότερους φόρους, αλλά να τους πληρώνουν όλοι».


Πηγή: skai.gr