Σε Εθνική συστράτευση καλεί ο Παπανδρέου

Σε εθνική συστράτευση κάλεσε ο πρωθυπουργός όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας για να βγει η χώρα από την κρίση. «Ο μοναδικός γνώμονας είναι τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και επιτέθηκε σε «δυνάμεις του πολιτικού συστήματος που δυστυχώς στην πλειοψηφία τους φυγομάχησαν μπροστά στις δικές τους ευθύνες, αλλά και μπροστά στην εθνική πρόκληση να διασώσουμε από κοινού την πατρίδα μας, ώστε να μη ζήσει η χώρα το φάσμα χρεοκοπίας».

Αφού κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εγκαταλείψουν τον εύκολο καιροσκοπισμό, ζήτησε από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του Οδικού χάρτη για να σταθεί η χώρα στα πόδια της χωρίς χρέος. «Έχουμε καλέσει και καλούμε όλους και σήμερα, μπροστά σε μια κρίση που δεν έχει απλά εθνικές, αλλά και ευρωπαϊκές διαστάσεις, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εγκαταλείψουν τον εύκολο καιροσκοπισμό.

Ζητούμε από όλους να συμβάλουν, πάντα μέσα από σοβαρό διάλογο, στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, στις μεγάλες θεσμικές και συστηματικές αλλαγές, ώστε να εδραιωθεί μια ισχυρή Δημοκρατία, μια Πολιτεία ευνομίας και Δικαίου, μια Πολιτεία που δεν αιχμαλωτίζει, αλλά απελευθερώνει τον άνθρωπο, τον πολίτη, τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στα δεκάδες δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί αναδιάρθρωσης του χρέους. «Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και εντός, αλλά δυστυχώς και εκτός Ελλάδας. Όμως εμείς, το ξέρετε εξίσου καλά – βέβαια, μπορεί να μην το ξέρει ο πολίτης, όσο θα έπρεπε – κάνουμε συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και μεγάλες αλλαγές στη χώρα», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Σε βαρύ κλίμα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Με τους επικεφαλής της Τρόικας να βρίσκονται στην τελική ευθεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναμένουν τα οριστικά αποτελέσματα του ελέγχου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, συνεδρίασε σε επιβαρημένη ατμόσφαιρα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Το βαρύ κλίμα όμως συμπληρώθηκε και από τις ενδοκυβερνητικές τριβές τις οποίες επιχείρησε να κατευνάσει ο πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς που εξέφρασαν διαφωνίες το τελευταίο διάστημα. Αποκορύφωμα ήταν το μανιφέστο Βενιζέλου ο οποίος στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι «Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας», για να διευκρινίσει λίγο αργότερα και πριν πάθει νευρική κρίση ο πρωθυπουργός, ότι εννοούσε πως οι πολιτικές, οι κοινωνικές και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να στηρίξουν μια επιχείρηση εθνικής σωτηρίας και ανασυγκρότησης. Κάτι ανάλογο με αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα στο κανονικό υπουργικό.

Ωστόσο αυτή η λίγη ώρα που πέρασε μέχρι τις διευκρινήσεις Βενιζέλου ήταν αρκετή για να φουντώσουν σενάρια ότι ασκείται νέα κριτική στον πρωθυπουργό και οι δημοσιογράφοι τέθηκαν σε επιφυλακή αναμένοντας εξελίξεις. Εξελίξεις οι οποίες δεν ήρθαν ούτε από τη διαφοροποίηση Λοβέρδου, ούτε από τις ρήσεις και αντιρρήσεις, Παπουτσή, Κατσέλη και Διαμαντοπούλου. Τα νεύρα πάντως όλων παραμένουν τεταμένα και μας βλέπει και η... Τρόικα!
Πηγή: skai.gr