Κλείσιμο

Στην Βουλή για τα υποβρύχια ο Τσοχατζόπουλος

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων επί θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας.

Σε εξέλιξη η ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου για το θέμα, ενώ η ονομαστική μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει για όλα καθώς όπως τονίζει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν τον αφορούν οι κατηγορίες που του καταλογίζονται στην πρόταση. 

Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης. 

Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν εξεταστεί το σκάνδαλο στην ολότητα και περιοριστεί μόνον στον κ. Τσοχατζόπουλο τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος.

Υπέρ της διερεύνηση της υπόθεσης από το 2000 έως το 2009 τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση για προανακριτική, καθώς "περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη περίοδο και σε ένα πρόσωπο". Πρόσθεσε δε, ότι θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολη τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Για συμψηφισμό και συγκάλυψη που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανασιος Πλεύρης λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει φέρει δική του πρόταση για να ελεγχθούν όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ αλλά και πληρωμές που έγιναν την περίοδο 2004 - 2007.

Διαχρονικό, κατά συρροή πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί και η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να περιορίζεται η έρευνα της προκαταρκτικής στην περίοδο υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου όταν η δικαστική έρευνα επεκτείνεται μέχρι σήμερα.

Δεν συμμετέχει το ΛΑΟΣ στην εξέταση της υπόθεσης
Αποχωρεί το ΛΑΟΣ από οποιαδήποτε διαδικασία σχετικά με την υπόθεση των υποβρύχιων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ "δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ιστορία, σας αφήνουμε μόνους με τη ΝΔ, κάντε τα πλακάκια".

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάσσονται πάντως όλα τα άλλα κόμματα.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και διερεύνηση των ευθυνών των υπουργών Εθνικής Άμυνας που είχαν υπογράψει τις επίμαχες συμβάσεις.

Παράλληλα με την προανακριτική επιτροπή θα λειτουργεί και η ειδική επιτροπή εξοπλισμών που θα εξετάζει την υπόθεση των υποβρυχίων από το 2000 μέχρι και σήμερα. Θα λειτουργεί και με καθήκοντα εξεταστικής.

Πηγή: skai.gr