Παπανδρέου: Αναδιάρθρωση της χώρας, όχι του χρέους

Για «οδικό χάρτη που θα οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για κάθε υπουργείο θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα ανάπτυξης ως πρωτόγνωρο, απέρριψε την πτώχευση και είπε πως δεν υπολογίζει κανένα κόστος.

Διαβάστε αναλυτικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015 ΕΔΩ

Παράλληλα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και αναφέρθηκε στα φαινόμενα ανομίας που επικρατούν στη χώρα.

Αργότερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ο Οδικός Χάρτης στηρίζεται σε τέσσερις άξονες σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, δηλαδή το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, το δημόσιο ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη, την ανάπτυξη και το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

«Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος της θητείας μας, η μάχη αυτή είναι σε δύο μέτωπα, αυτό της αξιοπιστίας και των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το 2010 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ από χώρα της ΕΕ. «Το πρόβλημα, σημείωσε, θα λυθεί σε βάθος όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή: «Σε αυτούς που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, της φυγομαχίας και του ‘άστο για αργότερα’ απαντάμε με αποφάσεις και αλλαγές» ανέφερε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις βίαιες αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε πως η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία, ειδικά σε μία τέτοια δύσκολη συγκυρία και κάλεσε για μία ακόμη φορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

«Σεβόμαστε κάθε άποψη, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα κάθε πολίτη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού ΕΔΩ

«Διφορούμενες οι δηλώσεις Σόιμπλε»
Εξάλλου διφορούμενες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συζήτησή του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Σόιμπλε μάλλον εννοούσε επιμήκυνση, είπε ο υπουργός Οικονομικών, και υπέθεσε ότι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού απηχούν ένα εσωτερικό παιχνίδι που ίσως να σημαίνει ότι η Γερμανία δεν θέλει πλέον να αποδίδει άλλους φόρους.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης τα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου «φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα που σχεδιάζει και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους μετά το Πάσχα.

Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε πως προφανώς δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του Τιτανικού για αυτή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται.

«Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, έρχεται καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού. 

"Καλούμε την κυβέρνηση Παπανδρέου να ακολουθήσει την πιο έντιμη οδό που της έχει απομείνει: Να παραιτηθεί και να θέσει τις επιλογές και το έργο της στην κρίση του ελληνικού λαού" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό, χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.




null
Πηγή: skai.gr