Wikileaks: Άρνηση από ΕΚΤ και DT για την κρίση, προφητική η Goldman Sachs

Διαβάστε αναλυτικά το τηλεγράφημα ΕΔΩ

Τον Μάρτιο του 2009 αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συναντούν αντιπροσωπεία στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο τηλεγράφημα 09FRANKFURT687 το πλησίον αμερικανικό προξενείο της Φρανκφούρτης, όπου εδρεύει η ΕΚΤ, παραθέτει αναλυτικά το τι διημείφθη στην συνάντηση, που σαν κεντρικό της θέμα είχε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, την οποία τα στελέχη της ΕΚΤ αρνούνται σε κάθε περίπτωση.

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΤ απαντά στις ανησυχίες των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι όσον αφορά την Ευρωζώνη «υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο κάποια από τις προβληματικές οικονομίας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) δεν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους».

Ακόμη, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας σημείωναν στην ίδια συνάντηση του 2009 ότι «η παρούσα κρίση προσφέρει ευκαιρίες για διαρθρωτικές αλλαγές (στις ευρωπαϊκές οικονομίες), οι οποίες έχουν καθυστερήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στις παραπάνω εκτιμήσεις συμφώνησε, όπως περιγράφεται στο ίδιο τηλεγράφημα του Μαρτίου του 2003 και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με διπλωμάτες του προξενείου.

Αντίθετα, o Ντ. Σουμάχερ της Goldman Sachs φαίνεται να πιστεύει ότι είναι πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Μάλιστα, ο άνθρωπος της Goldman προχωράει σε προβλέψεις που αποδείχτηκαν αρκετά ρεαλιστικές τελικά. Οπως αναφέρει το τηλεγράφημα, το στέλεχος της Goldman Sachs βλέπει ως πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας εκ των Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας ή Πορτογαλίας, και επισημαίνει ότι «η μέση διάρκεια ωρίμασης του ελληνικού χρέους γινόταν μικρότερη και το υπερτίμημα μεγαλύτερο».
Πηγή: skai.gr