Κλείσιμο

WikiLeaks: Από το Γκουαντάναμο στην Αθήνα

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα 07ATHENS79 η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είχε ζητήσει τον Ιανουάριο του 2007από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δεχθεί έναν φυλακισμένο από το Γκουαντάναμο για μετεγκατάσταση σε ελληνικό έδαφος.

Ήδη από το 2007, η αμερικανική κυβέρνηση Μπους ξεκινά μία προσπάθεια αποσυμφόρησης του Γκοαυντάναμο, και γι’ αυτό διώχνει κρατουμένους που είχαν εν τω μεταξύ αποδειχθεί αθώοι. Μέσω των πρεσβειών τους σε όλο τον κόσμο οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν τους κρατούμενους αυτούς σε άλλες χώρες, όπου όχι μόνο θα μπορούσαν να τους δεχτούν, αλλά θα είχαν την δυνατότητα να τους έχουν και κάτω από την επιτήρησή τους.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου απαντά ότι θα ήθελε να βοηθήσει την Αμερική να δεχθεί τον κρατούμενο. Το Ελληνικό ΥΠΕΞ θέτει στη συνέχεια διάφορα ερωτήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το τι θέλουν οι Αμερικανοί να παρέχει η Ελληνική κυβέρνηση στον κρατούμενο αυτόν αλλά και με το αν θα πρέπει να του απαγορέψουμε την έξοδο από την χώρα. Στο τέλος του τηλεγραφήματος ο Γενικός Γραμματέας λέει στον πρέσβη ότι «θα εξυπηρετούσε το ΥΠΕΞ αν το άτομο, που θα σταλεί, έχει παρουσιαστικό που θα δικαιολογούνταν στην Ελλάδα», δίνοντας ως παράδειγμα Αιγύπτιους ή Ουζμπέκους».

Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, η πρεσβεία επαναφέρει το θέμα στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ. Στο απόρρητο τηλεγράφημα 08ATHENS1455 που στέλνει ο τότε Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ περιγράφει την προσπάθεια του να πείσει την ελληνική πλευρά να δεχθεί μεταφορά και απελευθέρωση, αυτή την φορά Παλαιστινίου κρατούμενου από το Γκουαντάναμο, σε ελληνικά εδάφη.

Ο τότε Γενικός Γραμματέας Α. Αγαθοκλής απαντάει ότι «θα τον εξέπληττε αν η κυβέρνηση δεχόταν κάτι τέτοιο, γιατί πρώτον αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση είναι πολύ οριακή, με μόλις 152 έδρες στην βουλή, με τεράστια πίεση για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επίσης, συνεχίζει ο Αγαθοκλής, συγκεκριμένα Παλαιστίνιο κρατούμενο θα ήταν πολύ δύσκολο να δεχθεί (η Ελληνική κυβέρνηση) καθώς θέλει να αποφύγει μπλεξίματα με Παλαιστινιακές φατρίες, και αν τον δεχόταν – όπως καταλήγει - σίγουρα θα δυσαρεστούσε κάποιον στην Μέση Ανατολή».
Πηγή: skai.gr