Wikileaks: Σίγουρος ο Γκρουέφσκι για το ελληνικό βέτο

Διαβάστε αναλυτικά το τηλεγράφημα ΕΔΩ.

Σε αποκαλυπτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, στις 7 Φεβρουαρίου 2008, δύο μήνες πριν από το Ελληνικό βέτο, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, φέρεται σίγουρος ότι η Αθήνα θα εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν ήμουν ο Καραμανλής και δεν ασκούσα βέτο στο Βουκουρέστι, θα υπέβαλα την παραίτησή μου».

Επίσης, αναγνωρίζει ότι το θέμα της ονομασίας είναι βασικό εμπόδιο στο δρόμο των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ, αλλά και στην ευρωπαϊκή τους πορεία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς και συμβιβασμό και ξεκαθαρίζει ότι ο οποιοδήποτε συμβιβασμός για το όνομα θα πρέπει να εγκριθεί με την πλειοψηφία σε δημοψήφισμα.

Λέει ακόμα ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ έφτασαν στα όρια της ελαστικότητας τους και έχουν το δικαίωμα να παλέψουν για να χρησιμοποιούν τη συνταγματική τους ονομασία.

Παράλληλα, ο κ. Γκρουέφσκι αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, είχε προτείνει τα ονόματα Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας και Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τονίζεται ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι προσφεύγει αυτές τις ημέρες στην Χάγη εναντίον της Ελλάδας για το βέτο που άσκησε εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: skai.gr