WikiLeaks: Η 17Ν δεν «τελείωσε» δηλώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ

Οι εκτιμήσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ για τη 17Ν: Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Ήδη από το 2008 το «Νο2» της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέμπορα Μακάρθι πιστεύει ότι «η 17 Νοέμβρη δεν έχει τελειώσει».

Στέλνει μάλιστα την εκτίμησή της αυτή σε μυστικό τηλεγράφημα προς τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα σύμβολα της οργάνωσης δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, κάτι που «καταδεικνύει ότι πιθανότατα υπάρχει πρόθεση η 17Ν να συνεχίζει τις επιχειρήσεις ή να παραδοθούν τα αντικείμενα αυτά σε άλλες ομάδες σαν το κληροδότημα της 17Ν στους διαδόχους της.»

«Η 17Ν μπορεί να ξαναχτυπήσει»
Η πρεσβεία στην Αθήνα τάσσεται κατηγορηματικά κατά της αφαίρεσης της ελληνικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη από τη λίστα με τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (...)

Όπως αντιλαμβανόμαστε, υπάρχουν τρία βασικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί μία τρομοκρατική οργάνωση προκειμένου να παραμείνει στη λίστα.

Δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι η 17Ν πληροί το πρώτο και το τρίτο κριτήρια, δηλαδή ότι είναι μία ξένη τρομοκρατική οργάνωση και ότι οι δραστηριότητές της απειλούν την ασφάλεια των υπηκόων των ΗΠΑ ή την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το δεύτερο κριτήριο (δηλαδή, αν τα προηγούμενα πέντε χρόνια η οργάνωση προχώρησε σε τρομοκρατική δραστηριότητα, ή διατηρεί τη δυνατότητα και την πρόθεση να προχωρήσει σε τρομοκρατική δραστηριότητα), πιστεύουμε ότι η 17Ν όντως διατηρεί τη δυνατότητα και την πρόθεση να προχωρήσει σε τρομοκρατική δραστηριότητα βασιζόμενοι στα ακόλουθα:

Α) Σύμφωνα με αναφορά της IICT (Intelligence Community Terrorist Threat Assessment) της 31ης Αυγούστου 2008 αναφέρεται ότι:

- Οι συλλήψεις του 2002 εξασθένισαν σημαντικά τη 17Ν, αλλά μεταγενέστερες αναφορές καταδεικνύουν ότι εναπομείναντα μέλη της ομάδας έχουν πρόθεση να ενεργοποιήσουν και πάλι την οργάνωση, ενδεχομένως, σε συντονισμός με άλλες ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

- Τα ασύλληπτα, και τα συλληφθέντα, μέλη της 17Ν είναι πιθανόν να δουλεύουν για - ή να ενσωματωθούν σε - παρόμοιας ιδεολογίας τρομοκρατικές ομάδες, με στόχο να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα της 17 παρά τις συλλήψεις του 2002.

B) Επικοινωνία των φυλακισμένων μελών: Κρατούμενα και ασύλληπτα μέλη της 17Ν συνεχίζουν να διατηρούν την πολύχρονη επιχειρησιακή τους ασφάλεια (...)

Στη φυλακή, τα μέλη της 17Ν σπανίως συζητούν τις απόψεις ή τα σχέδια τους, πέραν της ανάγκης να υπερασπιστούν την εργατική τάξη κόντρα στον ιμπεριαλισμό κλπ.

Πάντως συλληφθέντα μέλη της 17Ν έχουν κάποιες φορές αποκαλύψει λεπτομέρειες της οργάνωσης και των ασύλληπτων μελών.

Αυτές οι αποκαλύψεις, καίτοι σπάνιες, καταδεικνύουν ότι κάποιες μέλη της ομάδας παραμένουν ενεργά.

Παραδείγματα τέτοιων αποκαλύψεων περιλαμβάνουν δηλώσεις από τον καταδικασμένο σε φυλάκιση δολοφόνο Βασίλη Τζωρτζάτο, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Τύπο στις 28 Ιουλίου 2008, αποκάλυψε ότι ο οδηγός που διαδραμάτισε ρόλο κλειδί σε τουλάχιστον δύο δολοφονίες (της δολοφονίας του πλοίαρχου Τσάντε περιλαμβανομένης) δεν έχουν συλληφθεί.

Ένα άλλο άρθρο της εφημερίδας Τα Νέα από τις 5 Αυγούστου 2008, παρουσίασε ένα γράμμα από τη φυλακή από το "δολοφόνο κλειδί" της 17N Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος καταδίκαζε άλλα μέλη της ομάδας επειδή υπέκυψαν και αποκάλυψαν λεπτομέρειες της λειτουργίας της οργάνωσης και δραστηριότητες της στις αρχές.

Ο Κουφοντίνας επιτέθηκε σε αυτούς που βοηθούσαν στη δυσφήμιση της 17N και του «επαναστατικού κινήματος», «υπονόμευαν την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων» και παρείχαν πληροφορίες στους Αμερικανούς(...) 

C) Ευρήματα που δεν έχουν εντοπιστεί: Η 17Ν χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη χρήση κάποιων συμβόλων. Αυτά ποτέ δεν εντοπίστηκαν. Όταν ο αρχιεκτελεστής της οργάνωσης Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στις αρχές μετά από ανθρωποκυνηγητό σε όλη την επικράτεια, η αστυνομία εντόπισε τις δύο κύριες γιάφκες της οργάνωσης, που περιείχαν μεγάλα κιβώτια με οπλισμό.

Ποτέ δεν εντοπίστηκε – και ενδεχομένως απομακρύνθηκε από κάποια από τις γιάφκες πριν την άφιξη της αστυνομίας – το 45mm πιστόλι σύμβολο της οργάνωσης που χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένως στους πιο σημαντικούς συμβολικούς στόχους, η πρώτη γραφομηχανή της ομάδας που χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της οργάνωσης στην αστυνομία και τον Τύπο, και οι σφραγίδες που χρησιμοποιούνταν για το έμβλημα της 17Ν στις προκηρύξεις τους.

Κατά τη γνώμη μας, η εξαφάνισή των αντικειμένων αυτών καταδεικνύει ότι πιθανότατα υπάρχει πρόθεση η 17Ν να συνεχίζει τις επιχειρήσεις ή να παραδοθούν τα αντικείμενα αυτά σε άλλες ομάδες σαν το κληροδότημα της 17Ν στους διαδόχους της.

D) Οι δηλώσεις της ΥΠΕΞ Μπακογιάννη: Καταλήγοντας, παραθέτουμε τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έμεινε χήρα από τη 17Ν, η οποία ανέφερε ότι πιστεύει πως μέλη της 17Ν παραμένουν ασύλληπτα και γι’ αυτό φοβάται για την προσωπική της ακεραιότητα. (...)

Βάσει των παραπάνω, αλλά και πληροφοριών από τηλεγραφήματα αναφοράς, πιστεύουμε ότι η 17Ν δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη λίστα με τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας