Ολικός παγετός σε οικονομία, πολιτική, κοινωνία

Ολοένα και πιο κοντά στο αδιέξοδο οδηγείται η οικονομία της χώρας. Μία μόλις ημέρα μετά την τριπλή υποβάθμιση από τον Οίκο Moody’s, το υπουργείο Οικονομικών ομολόγησε την κατάρρευση των εσόδων για το πρώτο δίμηνο του έτους, αφού το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα απ΄όσα είχε προϋπολογίσει για φέτος, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις ΦΠΑ.

Η εφιαλτική καθίζηση των εσόδων προκάλεσε αναταραχές και στις αγορές. Το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 3,81%, στις 1.525,50 μονάδες, ενώ στις 968 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών.

Και ενώ η ελληνική οικονομία περνά την πιο κρίσιμη φάση μετά την μεταπολίτευση, η κυβέρνηση αναζητά τη συναίνεση των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ στήριξη στην εθνική προσπάθεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι απλώς θέμα συναίνεσης αλλά ανάληψης ευθύνης εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να συγκρουστεί προκειμένου να ευοδωθεί το αίτημά της για τη λεγόμενη «λύση πακέτο».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς πρόβαλε ως μόνη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας τη δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου, επισημαίνοντας την ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει μεταξύ άλλων το ευρωομόλογο και την επιμήκυνση του δανείου

«Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει» δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της επιθετικής πολιτικής.

Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Απραξία παντού

Η κυβερνητική απραξία συνεχίζεται όχι μόνο στα δημόσια οικονομικά αλλά και σε κοινωνικά θέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής αβελτηρίας είναι το θέμα των παράνομων μεταναστών στο Μέγαρο της Υπατίας, οι οποίοι διανύουν την 43η ημέρα απεργίας πείνας και λύση δε διαφαίνεται.

Τα ακριβώς αντίθετα συμβαίνουν στις ΔΕΚΟ που παραμένουν στο στόχαστρο της τρόικας. Την ώρα που αναζητώνται διακαώς έσοδα και περικόπτονται δαπάνες στο Δημόσιο, η ΔΕΗ, που παραμένει στο έλεος συνδικαλιστών, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε πως θα επιδιωχθεί συμφωνία με τα συνδικάτα, ώστε να μειωθεί το ύψος των επιδομάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με στόχο την εξοικονόμηση 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: skai.gr