Κλείσιμο

Α. Τσίπρας: Ο νεοφιλελευθερισμός έχει πλήξει βαριά τις γυναίκες

Στην πολυπλοκότητα του ρόλου της γυναίκας και στον υψηλό βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζει, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και αντιπρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε κατά τη συνάντηση του δικτύου γυναικών του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τα βαριά πλήγματα που έχει επιφέρει ο νεοφιλελευθερισμός στη σύγχρονη γυναίκα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε στο παρελθόν ένα οικονομικό σύστημα και ένας κοινωνικός πολιτισμός δεν χρησιμοποίησαν, κακοποίησαν και απαξίωσαν με τόσους πολλούς τρόπους, τη γυναίκα, από το Αφγανιστάν ως το Χόλιγουντ και από την Ευρώπη ως την Αφρική».

Είπε μάλιστα, ότι «με την πρόσφατη οικονομική κρίση έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα μια χωρίς προηγουμένου κοινωνική κατεδάφιση, κατά την οποία η επισφαλής εργασία, η μερική απασχόληση, που συνιστά τη σκληρότερη μορφή εκμετάλλευσης, αφορά σε σημαντικά μεγάλο βαθμό τις γυναίκες».

Αναφέρθηκε επίσης, στον ρατσισμό του φύλου, ο οποίος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, στη μείωση των αποδοχών τους, καθώς και στην ανεργία, ενώ σημείωσε ότι  με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, πραγματοποιείται επίθεση στο κοινωνικό κράτος, το οποίο θίγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, όπου η γυναίκα είναι δύο φορές καταπιεσμένη.

Στη διήμερη συνάντηση του Δικτύου γυναικών του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Γερμανία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Εκ μέρους του ΣΥΝ συμμετείχαν επίσης τα στελέχη του κόμματος Πάνος Τριγάζης και Ελένη Πορτάλιου.
Πηγή: skai.gr