Στην ατζέντα του υπουργικού η Οικονομική Αστυνομία

Στη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας προχωρά η κυβέρνηση. Η Οικονομική Αστυνομία τελικά θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρεται να είπε στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με την Οικονομική Αστυνομία πως «θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δίκιο όταν λεει πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι «εθνικό σπορ» και πρέπει να βοηθηθεί στην καταπολέμησή της, αλλά με τρόπο που να αντιστοιχεί στα δογματικά θεμέλια του νομικού μας συστήματος, επισήμαιναν από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και αναφερόμενοι στο ζήτημα της λειτουργίας Οικονομικής Αστυνομίας.

Ενστάσεις ως προς το πού θα υπάγεται η Οικονομική Αστυνομία, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσαν οι κ. Χάρης Καστανίδης και Χρήστος Παπουτσής και τελικά η Οικονομική Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά εγκλήματα, το χρονικό διάστημα δίωξής τους ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται ως το 1/3 του χρόνου παραγραφής που είναι για τα πλημμελήματα 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, δηλαδή τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.

Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους οι θέσεις τους θα αυξηθούν εφάπαξ από 10%-20%, ενώ η κατανομή τους θα γίνει στις ειρηνοδικειακές περιφέρειες.

Παπανδρέου: «Κλίμα καταστροφολογίας και μεμψιμοιρίας»
Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκαν την Πέμπτη οι «καταστροφολόγοι». Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, μίλησε για «ορυμαγδό απαισιοδοξίας», που αποτελούνταν από «τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων», που, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από 10% και ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

«Δυστυχώς -πρόσθεσε- ο πρωθυπουργός ο «ορυμαγδός απαισιοδοξίας» συνεχίζεται και από μερίδα των ΜΜΕ και γενικότερα, μέσα από ένα κλίμα καταστροφολογίας, μεμψιμοιρίας και παραίτησης». Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετική την αξιολόγηση της τρόικας, που εξασφάλισε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη πώληση δημόσιας περιουσίας, η οποία θα κατοχυρωθεί με νόμο, ενώ θα υπάρξει και συνταγματική πρόβλεψη. Επίσης, ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται υπό την εποπτεία τους και να κάνουν προτάσεις για την αξιοποίησή της.

Η χώρα δεν καταρρέει. Αντίθετα έχει αποκτήσει πρόσωπο και αξιοπιστία, παράλληλα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αγορών, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Οι αναθεωρημένες χωροταξικές μελέτες των 12 περιφερειών
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης παρουσίασε, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τις μελέτες αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις δώδεκα Περιφέρειες της χώρας, που θα προκηρυχθούν άμεσα.

Τα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον καθορισμό των αναπτυξιακών κατευθύνσεων σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς αφορούν το πλαίσιο οικονομικής, κοινωνικής και οικιστικής δραστηριότητας, δηλαδή πού θα υπάρξει οικισμός, βιομηχανική μονάδα, τουριστικό συγκρότημα κλπ.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι, παράλληλα, με την αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων, προωθούνται από το ΥΠΕΚΑ και άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές δράσεις που άπτονται του χωροταξικού σχεδιασμού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει, τις επόμενες μέρες, σε συνέντευξη Τύπου, το σύνολο των δράσεων που αφορούν τη χωροταξία.
Πηγή: skai.gr