Συνάντηση Δρούτσα – Χέιγκ στο Λονδίνο

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με το Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ στο Φόρεϊν Όφις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον κ. Χέιγκ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδρύσει ένα Κέντρο Δημοκρατίας που θα βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το κέντρο να λειτουργεί ως εκπαιδευτικός θεσμός επί των αρχών της δημοκρατίας, να προωθεί ιδέες για κάθε φάση του εκδημοκρατισμού των χωρών της περιοχής και να διεξάγει σεμινάρια με προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση απέσπασε τα θετικά σχόλια του κ. Χέιγκ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, με τον κ. Δρούτσα να εκτιμά ότι η διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας δεν είναι μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρισκόταν και το Κυπριακό. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα όσα έχει πετύχει ο πρόεδρος Χριστόφιας. Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση της Παρασκευής με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δρούτσας σημείωσε στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα θέλει να δει τον οργανισμό να προτείνει αντικειμενικές λύσεις.

Ο Δημήτρης Δρούτσας είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις ενέργειες Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό τις καλές διμερείς σχέσεις. Σημείωσε όμως ότι οι τουρκικές προκλήσεις με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν συμβάλλουν στο θετικό κλίμα.

Ο κ. Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας που συμβάλλει στην αμοιβαία ευημερία και ασφάλεια, όπως φάνηκε από τη συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και την κοινή υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών για σταθερότητα και ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Ο Δημήτρης Δρούτσας έχει επίσης επαφές με τον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ και το σκιώδη υπουργό Εξωτερικών, Ντάγκλας Αλεξάντερ, ενώ το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για θέματα Ευρώπης υφυπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο