Κλείσιμο

Τρόικα: «Λανθασμένη εντύπωση»

Για δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτήθηκαν έως το 2015, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η τριμερής επιτροπή. Είχε προηγηθεί κυβερνητικό διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας, αλλά και θύελλα αντιδράσεων, ανακοινώσεων και δηλώσεων από κόμματα, πολιτικούς και φορείς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «οι τρεις Οργανισμοί σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».

Δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Πατήστε ΕΔΩ

Δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ από την αποστολή στην Ελλάδα για την τρίτη
επανεξέταση. Πατήστε
ΕΔΩ


Είπαν στο ΣΚΑΪ
• Εύη Χριστοφιλοπούλου (υφυπουργός Παιδείας):
«Μας εξόργισε και μας αιφνιδίασε η ανακοίνωση της τρόικας, συζητάμε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε υποδομές που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας».

• Γιάννης Οικονόμου (Εκπρόσωπος Τύπου της ‘Δημοκρατικής Συμμαχίας’): «Η τρόικα και η κυβέρνηση με τη στάση της κανιβαλίζουν και απαξιώνουν τη διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων».

• Γιάννης Τσαμουργκέλης (Οικονομολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου): «Χρειάζεται μακροχρόνιο σχέδιο, ίσως και δεκαετίας, και συντονισμένο μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση του χρέους... Κακά τα ψέματα, τα πολλά λεφτά δε θα έρθουν από το Χρηματιστήριο, θα βγουν μόνο από την «πεθαμένη» ακίνητη περιουσία... Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, θα πρέπει να σηκώσουμε όλοι τις θυσίες».

• Γιάννος Γραμματίδης (Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου): «Αυτό που περιμένουν από εμάς οι αγορές είναι να δουν ότι συνεχίζουμε αταλάντευτα τις διαρθρωτικές αλλαγές. Απαιτείται ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, να ανοίξουν οι περιορισμοί... χρειάζεται περισσότερη τόλμη και λιγότερη διαβούλευση».

• Κώστας Στούπας (Δημοσιογράφος Capital.gr): «Η ευκαιρία που μας δίνεται την επόμενη δεκαετία είναι μίας ομαλής προσαρμογής από μία κρατικοδίαιτη μηχανή, σε μία χώρα παραγωγής πλούτου».
Πηγή: skai.gr