Κλείσιμο

Η Ελλάδα, το πετρέλαιο, η υφαλοκρηπίδα, το Καστελόριζο

Το μυστήριο του εάν και πού υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα, τι έρευνες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αλλά και εάν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες, λύνουν οι «Νέοι Φάκελοι» της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ακόμα, η εκπομπή αναζητά απαντήσεις στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και στο θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με το Καστελόριζο και εάν οι Τούρκοι ζητούν να μην συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Το πετρέλαιο

Ο υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, απαντά κατηγορηματικά «ναι» στο εάν υπάρχουν δομές στο Αιγαίο που θα μπορούσαν να ερευνηθούν. «Έχω την αίσθηση ότι μπορεί κανείς να περιγράψει τις ενδιαφέρουσες ερευνητικά περιοχές της Ελλάδας, σε τρεις μεγάλες ενότητες. Μία ενότητα είναι αυτή της Αδριατικής, μια δεύτερη ενότητα, είναι η γεωλογική ενότητα, νότια της Κρήτης, ονομάζεται λεκάνη Ηροδότου, και είναι ένα σύνολο συμπλεγμάτων λεκανών θα το έλεγα, εσωτερικά μέσα στο Αιγαίο, βόρεια της Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου. Αυτές είναι τρεις λεκάνες οι οποίες πραγματικά έχουν ενδιαφέρον.», σημείωνει.

«Θα μπορούσε το Αιγαίο, με μια πολύ συντηρητική πάρα πολύ συντηρητική προσέγγιση, να δώσει πετρέλαιο που θα κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας», τονίζει από την πλευρά του ο πρώην Γενικός Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων και Έρευνας Υδρογονανθράκων ΕΛ.ΠΕ ΑΕ, Μιχάλης Μυριάνθης.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Πέρα από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στα ζητήματα του Αιγαίου και μία νέα έννοια. Η ΑΟΖ, δηλαδή η αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός και το υπέδαφος ενώ η AOZ είναι τα νερά πάνω από την υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία όμως δεν έχει υπογράψει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν αναγνωρίζει ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σήμερα σε διευρενητικές επαφές για να λύσουν τα ζητήματα στο Αιγαίο, όπως εξηγεί ο Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

«Υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά. Οι δύο πρωθυπουργοί ανέθεσαν στους συνεργάτες τους, συγκεκριμένα στους δυο Υπουργούς Εξωτερικών, να εντατικοποιήσουν αυτές τις διερευνητικές επαφές και σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Αλλά για άλλη μια φορά ο στόχος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», σημειώνει ο κ. Δρούτσας.

Η ΑΟΖ και η Κύπρος

Δεν είναι όμως μόνο η Τουρκία το πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ορίσει ΑΟΖ ούτε με τη Λιβύη, ούτε με την Αίγυπτο, αλλά ούτε και με την Κύπρο. Οι Κύπριοι κατάφεραν να ορίσουν ΑΟΖ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, να χωρίσουν οικόπεδα στην θαλάσσια περιοχή και να παραχωρήσουν το περίφημο οικόπεδο 12 για γεώτρηση.

Όπως εξηγεί στους «Νέους Φακέλους» ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου Σόλων Κασίνης, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν επανειλημμένα να εμποδίσουν τόσο την οριοθέτηση της Οικονομικής Ζώνης με τις γειτονικές χώρες όσο και να αποτρέψουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να δηλώσουν ενδιαφέρον στην περιοχή. Οι Κύπριοι όχι τυχαία ανέθεσαν την έρευνα στο οικόπεδο 12 σε Αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων την Noble. Η κυβέρνηση του ψευδοκράτους έστειλε αυτό το έγγραφο στην Noble στο οποίο μιλάει για παραβίαση συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Παρόλα αυτά οι Κύπριοι προχώρησαν.

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν τα έχει καταφέρει με την ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης απαντά: «Διότι δεν το έβαλε στις προτεραιότητες της η Ελλάδα, πιστεύω. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν και λένε ‘ας το κάνουν οι επόμενοι...Είναι μία ζεστή πατάτα, δεν θέλω εγώ να την αγγίξω να καώ’».

Το Καστελόριζο

Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει στην επικαιρότητα μία έντονη συζήτηση για το αν οι Τούρκοι ζητούν το Καστελόριζο να μην συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Την συζήτηση αναζωπύρωσε ένα απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών που διέρρευσε στον Τύπο και αποτυπώνει τις ελληνικές θέσεις για τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών όμως διαψεύδει το σενάριο ότι το Καστελόριζο μπορεί να εξαιρεθεί από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο κ. Δρούτσας εξηγεί στην εκπομπή: «Όταν μιλάμε με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μιλάμε για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. Καμία διαφοροποίηση δεν υπάρχει όπως και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση για οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας. Εδώ νομίζω οφείλουμε να μιλάμε με καθαρή γλώσσα, με σοβαρή γλώσσα να μου επιτραπεί να το πω και αυτό διότι μιλάμε για τα εθνικά συμφέροντα. Για άλλη μια φορά να είμαι σαφής: κανένα πρόβλημα με το Καστελόριζο, όπως και κανένα πρόβλημα με το οποιοδήποτε κομμάτι μέρος της ελληνικής επικράτειας.»

Περισσότερα στο site των Νέων Φακέλων. Folders.skai.gr
Πηγή: skai.gr