ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Στοιχεία "φωτιά" για μίζες για τα γερμανικά υποβρύχια

Μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να έδωσε η γερμανική εταιρεία FERROSTAL σε έλληνες αξιωματούχους, για να κερδίσει το συμβόλαιο κατασκευής τεσσάρων υποβρύχιων το 2000. Τις μίζες προς εκταμίευε θυγατρική της FERROSTAL στο Λονδίνο, μέσω Έλληνα που διατηρούσε εταιρεία συμβούλων. Συνολικά η σύμβαση ξεπέρασε το ένα δισ. 800 εκ. ευρώ.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 

Στοιχεία «φωτιά» για τις διαδρομές των προμηθειών σε έλληνες αξιωματούχους για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων αποκαλύπτει η εισαγγελική έρευνα στο Μόναχο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, οι διωκτικές αρχές έφτασαν στα νέα στοιχεία, ερευνώντας την υπόθεση της εταιρίας ΜΑΝ, στην οποία επίσης είχαν προκύψει παράνομες πληρωμές σε Έλληνες.

Η δικαστική έρευνα στην ΜΑΝ, το 2009, είχε σαν αποτέλεσμα οι αρχές να ανακαλύψουν μία σειρά παράνομων πληρωμών που αφορούσαν κατασκευή και πώληση υποβρυχίων στην Πορτογαλία, το Πακιστάν και την Ελλάδα.

Από τα πρώτα ευρήματα των εισαγγελέων του Μονάχου από την έρευνα που διενήργησαν στο Έσσεν στις 24 Μαρτίου 2010, καθώς από τις πρώτες καταθέσεις προκύπτει ότι:

- Οι παράνομες πληρωμές στην Πορτογαλία ήταν νηπιαγωγείο μπροστά στο μέγεθος των παράνομων πληρωμών που έγιναν σε κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα για την αγορά των υποβρυχίων της κλάσης 214.

- Το ύψος των προμηθειών ήταν εξαιρετικά υψηλό για μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωση. Η σύμβαση του 2000 είχε σαν βασικούς αναδόχους της εταιρείες HDW και FERROSTAL, που το 2001 αγόρασαν το Ναυπηγείο από την ΕΤΒΑ και το ελληνικό δημόσιο. Τη σύμβαση για την FERROSTAL υπογράφουν οι Χάνς Ντητερ Μούλεμπεκ και Στέφαν Γκέλχοφ, που φαίνεται να γνώριζαν για τις παράνομες αγορές των υποβρυχίων. 

Δύο στελέχη της FERROSTAL έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ ανακρίνονται τέσσερα ακόμη άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Τέλλογλου αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι η γερμανική εταιρεία FERROSTAL AG, με παρουσία σε πάνω από 60 χώρες και 4.500 εργαζομένους, «λάδωσε» για να αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων στην Ελλάδα. Μόνο για το «Παπανικολής», σύμφωνα με τις καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου, δόθηκαν 10-12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ γενικά οι προμήθειες - ρεκόρ που καταβάλλονταν από τους Γερμανούς ξεπερνούσαν το 5% του κόστους της παραγγελίας.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρει ότι από το 1999 και μετά στις  δωροδοκίες μεσολαβούσε  δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης που έπαιρνε ποσοστά 10% και είχε συγκροτήσει δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών.

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μία τέτοια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η Marine Force International (MFI), στην οποία συμμετείχαν κατά 50% η Ferrostaal και κατά 50% η Thyssen Krupp Marine Systems, διαχειριζόταν τις δουλειές των υποβρυχίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τις ενδείξεις της Εισαγγελίας του Μονάχου, τα χρήματα έφευγαν από την MFI και υπό την υψηλή εποπτεία ενός 60χρονου Έλληνα μοιράζονταν «χρήσιμες (σ.σ. παράνομες) πληρωμές», για τη σύμβαση των 1,8 δισ. ευρώ που αφορούσαν την κατασκευή των υποβρυχίων 214, οι οποίες αποτελούν ακόμα το «μήλον της Εριδος» μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού Δημοσίου". 

Μίζες – καμουφλάζ στα αντισταθμιστικά

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Αλατζά, το 2000 το ΥΠΕΘΑ, μαζί με την αρχική προμήθεια των τριών υποβρυχίων Τύπου Παπανικολής που κόστισε 1,26 δισ. ευρώ, υπέγραψε με τη γερμανική HDW μία σύμβαση για την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας 281 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο συνέβη και με την προμήθεια του τέταρτου υποβρυχίου και τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιότερων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το κόστος της προμήθειας του τέταρτου υποβρυχίου το 2002 ανήλθε στα 396,18 εκατομμύρια ευρώ και η σύμβαση του εκσυγχρονισμού των παλαιότερων υποβρυχίων που υπογράφηκε την ίδια ημέρα ανήλθε στα 876, 88 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είχε ονομαστικήγ αξία περίπου στο 8% των κύριων συμβάσεων.

Την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ανέλαβε η HDW και η επίσης γερμανική εταιρία FERROSTAL. Από καταγγελίες στελεχών της FERROSTAAL φαίνεται ότι οι μίζες σε έλληνες κρατικούς αξιωματούχους καμουφλαρίστηκαν στα προγράμματα των αντισταθμιστικών.

Η πλειονότητα των προγραμμάτων αφορούσε την παροχή εξοπλισμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή των Υποβρυχίων. Είχαν συμφωνηθεί επίσης να πραγματοποιηθούν και κάποια προγράμματα στον εμπορικό τομέα των Ναυπηγείων τα οποία παραμένουν ανεκτέλεστα.

Το υπουργείο Άμυνας μέχρι στιγμής δηλώνει άγνοια για το θέμα που αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ και για τη δικαστική έρευνα στη Γερμανία. Ωστόσο, συνεργάτες του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου σχολιάζουν ότι εφόσον έρθουν στοιχεία από τις γερμανικές αρχές το Υπουργείο θα τα παραπέμψει στη δικαιοσύνη για να αρχίσει η σχετική έρευνα.

Πάντως φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα με το θεσμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ισχύει από το 1996, διότι και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πύραυλων TOR- τα αντισταθμιστικά χρησιμοποιήθηκαν για να δοθούν οι μίζες.


 
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για προσωπικά δεδομένα - Τι προβλέπει
Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων ο οποίος μπορεί να...
22.08.2019, 21:26
Χαρακόπουλος: Πυλώνας της Δημοκρατίας η ανεξάρτητη δικαιοσύνη
Ο κ. Χαρακόπουλος που μετέχει στη Διάσκεψη των προέδρων ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας...
22.08.2019, 20:27
Μητσοτάκης στο France 24: Έτσι θα πετύχουμε μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο...
22.08.2019, 19:44
Απάντηση Σπίρτζη στο ΚΙΝΑΛ: Δημόσιος έπαινος η κριτική απέναντί μας
«Παρά την τραγική στιγμή, δεν μπορώ παρά να απαντήσω στη συνεχιζόμενη εμπάθεια του ΚΙΝΑΛ απέναντι τόσο στο...
22.08.2019, 18:52
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Το μήνυμα της Γαλλίας στην Τουρκία
Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την...
22.08.2019, 16:42
ΚΙΝΑΛ κατά Σπίρτζη για δυστύχημα στον Πόρο:Ήταν απασχολημένος με ρουσφέτια
Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει να αναζητηθούν ευθύνες από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για το ότι δεν έπραξε...
22.08.2019, 16:16
Θεοδωρικάκος: Κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση
Στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μας νέας...
22.08.2019, 15:52
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Θάνου για να μείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Τόσο η κυρία Θάνου όσο και η κυρία Νάκου με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο ΣτΕ ζητούσαν να...
22.08.2019, 15:41
Κουμουτσάκος: Έως το τέλος του έτους το νέο πλαίσιο για χορήγηση ασύλου
Αυτή την στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 65.000 αιτήσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός...
22.08.2019, 14:47
Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Αυτό είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για Ελληνικό
Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τον δρόμο ώστε ο επενδυτής να μπορεί να βάλει μπουλντόζες στο οικόπεδο έως το...
22.08.2019, 14:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.