Συνεχίζονται οι διαξιφισμοί για τον προϋπολογισμό

"Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα αποτελούσαν πιο ισχυρό μήνυμα, αν είχαν ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές", τόνισε η Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» και πρέπει η κυβέρνηση να έχει το θάρρος να πει στον λαό ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες.

Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι μια πρώτη προσπάθεια και θα χρειαστούν στο μέλλον αναπροσαρμογές και τροποποιήσεις.

Επίσης, κάλεσε την αντιπολίτευση να «βάλει πλάτη» και να κάνει προτασεις. λέγοντας ότι το 2010 δεν είναι χρόνια που προσφέρεται και κλασική αντιπολίτευση.

Απο την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε τις αιτιάσεις των βουλευτών της ΝΔ για διπλά βιβλία και τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση λόγω των επιλογών της ΝΔ.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση οτι δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και φούσκωσε το έλλειμμα στα 12,7 δισ. υποτιμώντας τη ζημιά στις διεθνείς αγορές.

«Αν αποτύχει αυτή κυβέρνηση η επόμενη δεν θα είναι καν ελληνική, θα έχει έλληνες υπουργούς με διεθνής επόπτες» σχολίασε ο Μίμης Ανδρουλάκης

Ο προϋπολογισμός καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης από το βήμα της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί του νέου προϋπολογισμού.

Υποστήριξε ότι το έλλειμμα δεν ήταν παιδί μόνο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Σημείωσε παράλληλα, πως δεν είναι λάθος να δανείζεται μια χώρα." Λάθος είναι να δανείζεσαι για λάθος σκοπό και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να δανειστούν για να καλύψουν τις πολιτικές της ΝΔ" υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα κρυφό χρέος τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός γιατί μειώνει το δημόσιο χρέος.

Σχολιάζοντας τον πίνακα με την διόγκωση του ελλείμματος, που παρουσίασε ο εισηγητής της ΝΔ, μίλησε για «Κεφαλογιάννια» οικονομικά. Θα πρέπει είπε να ήταν πολύ κακός φοιτητής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μανλώλης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για υβριστική επίθεση στο πρόσωπό του.

Νωρίτερα στο βήμα είχε ανέβει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται τώρα ένα αναπτυξιακό κλυδωνισμό και υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός είναι ειλικρινής στην αποτύπωσης της πραγματικότητας.

Κατώτερο των περιστάσεων τον χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε δεν κάνει τις αλλαγές και τις τομές που θέλει η οικονομία. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει την οικονομία από τα δεσμά του μεγάλου διεφθαρμένου και σπάταλου κράτους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγας αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα Παιδείας και έρευνας. Σημείωσε ότι από τα νούμερα του προϋπολογισμού για το 2010 δεν προκύπτει η αύξηση του 1δις ευρώ περισσότερο που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης εστίασε σε θέματα Υγείας. Έκανε λόγο για εφιαλτικές συνθήκες στο υγειονομικό μας σύστημα την στιγμή που το ετοιμόρροπο ΕΣΥ κρατιέται μόνο από την αυτοθυσία των εργαζομένων.
Πηγή: skai.gr