Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κοπεγχάγη

Στην Κοπεγχάγη βρίσκεται ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για να λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, με την ιδιότητά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση των σοσιαλιστών ηγετών, που βρίσκονται στη δανέζικη πρωτεύουσα για να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Κλιματική Αλλαγή.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Διεθνούς θα παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις των Σοσιαλιστών.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στην Διάσκεψη Κορυφής. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες και το βράδυ θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η βασίλισσα της Δανίας.

Το κύριο διακύβευμα της Συνόδου αφορά στη σύναψη μιας νέας συνθήκης για τις κλιματικές αλλαγές, σε "συνέχεια" του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.

Το δυσκολότερο σημείο αφορά στο ποιος θα επωμισθεί το οικονομικό βάρος της όποιας συμφωνίας και υπό ποίους όρους.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) Ιβο ντε Μπόερ εκτιμά ότι τα στοιχεία που θα καθορίσουν την επιτυχία της Συνόδου αφορούν:

• Πρώτον στον βαθμό δέσμευσης των αναπτυγμένων χωρών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης των ρύπων που παράγουν.
• Δεύτερον, στο βαθμό που σημαντικές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεσμευθούν στο να περιορίσουν την ανάπτυξη των ρύπων τους.
• Τρίτον, στο εάν θα συμφωνηθούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για να μειώσουν τους ρύπους τους και τέταρτον εάν θα συμφωνηθεί ο τρόπος και οι θεσμοί διαχείρισης των μηχανισμών αυτών.
Πηγή: skai.gr