Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για καταπολέμηση της διαφθοράς

Πρόταση δέκα σημείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας την διαφθορά και τόνισε ότι η αντιμετώπισή της και η προώθηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου αποτελεί προσωπική του πεποίθηση. Τη χαρακτήρισε εθνική υπόθεση. για την οποία απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων καθώς και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διακομματικής συνεννόησης και τόνισε ότι η ανάγκη για την αντιμετώπισή της είναι επείγουσα, καθώς διογκώνει το δημοσιονομικό πρόβλημα, εμποδίζει την ανάπτυξη και θέστει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη "να χτυπηθεί η ρίζα του κακού" με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αφορά όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας. Οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής :

- Διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την πρόταση θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

- Θα αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.

- Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στη δήλωση του πόθεν έσχες.

- Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης στα δημόσια έργα τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα και στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι θα εισαχθεί και ο θεσμός του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμφωνήσουν τα κόμματα στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, τόνισε ότι προωθείται η διαφάνεια στη νομοθέτηση σε όλα της τα στάδια, από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέχρι την τελική ψήφιση. 

Ένα ακόμα πρόβλημα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της πολυνομίας. Προς το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας.

Ακόμα, όπως τόνισε θα προχωρήσει ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί τη ροή των πιστώσεων ανά υπουργείο και θα ελέγχει την τήρηση της αρχής της ειλικρίνειας.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τρόπους για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου που είναι προϋπόθεση, όπως ανέφερε, για να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Ακόμη πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελούν τεράστια πληγή για τη χώρα, ότι χάνεται εθνικό εισόδημα και ότι ωφελούνται εκείνοι που καταπατούν κάθε νόμο και κάθε κανόνα σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Πηγή: skai.gr