Τετ α τετ Παπανδρέου - Στάινμπεργκ

Συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ είχαν το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεθνή και διμερή θέματα καθώς και η κοινή βούληση για μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον το 2010.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Στάινμπεργκ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και κυρίως για την πρωτοβουλία της Αθήνας να δοθεί ώθηση και προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014.

Εκφράστηκαν επίσης οι θετικές προθέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προοπτική της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ακόμα και με άμεσες επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσαν επίσης τον Αμερικανό συνομιλητή τους για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού.

Τη συζήτηση απασχόλησε επίσης η πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν με την αποστολή 30.000 στρατιωτών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή: skai.gr