Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό στίγμα

Πανηγυρικό τόνο, με την παρουσία και την ομιλία του, θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σήμερα -είπε- είναι μία μεγάλη ημέρα για το κοινοβούλιο και τη χώρα, που το ΠΑΣΟΚ φέρνει μία μεγάλη πρωτοβουλία.

"Το νομοσχέδιο αυτό φέρει συμβολικά και ουσιαστικά τη σφραγίδα της πολιτικής μας. Χαράσσουμε σαφή διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές του παρελθόντος, ενισχύουμε τους ασθενέστερους, χωρίς υποσημειώσεις και εξαιρέσεις" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

"Μας έλεγαν πού θα βρούμε τα λεφτά, εμείς τα βρήκαμε, όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά γι' αυτούς που έχουν ανάγκη" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ως "κοινωνική συνευθύνη" και "πατριωτική στάση", αυτή των επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκε θετικά στην έκτακτη εισφορά. Είπε ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι να υπάρξει σταθερός δείκτης κοινωνικής ευαισθησίας με μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας.

Ως "νομοθέτημα πολιτικής συνέπειας" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά στην έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης επισήμανε στην ομιλία του ότι καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε τέτοια αναδιανομή, σημειώνοντας ότι ο απόηχος στην κοινωνία ήταν πολύ θετικός, ενώ ακολουθεί, όπως σημείωσε νομοσχέδιο για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ο κ. Αηδόνης είπε ότι το συζητούμενο ν.σ. δεν πρέπει να εκληφθεί απλά ως συμβολισμός, αλλά ως σοβαρή πολιτική θέση.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας έσπευσε να δηλώσει ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί "δεν συμφωνεί με τον μηδενιστικό και απαξιωτικό τρόπο που αντιμετώπιζε παρόμοια μέτρα η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση". Παρ’ όλα αυτά, είπε, ότι η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε εξήντα ημέρες για να φέρει το πρώτο της νομοσχέδιο. Ο κ. Τζίμας σημείωσε πάντως ότι η πολιτική των εισοδημάτων κρατά καθηλωμένη την κοινωνία και χρειάζονται δραστικές διαρθρωτικές πολιτικές και όχι μέτρα ευκαιριακού χαρακτήρα και ημίμετρα.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Λέγκας έκανε λόγο για υπαναχώρηση των υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ για παροχές 2,6 δισ. ευρώ, και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα ανεχθεί να υποβαθμίζονται οι δικές της πρωτοβουλίες όπως το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που είχε δοθεί σε 1,8 εκατομμύρια πολίτες.

Ο αγορητής του ΚΚΕ (που καταψηφίζει το νομοσχέδιο) Α.Τζέκης κατήγγειλε τα δύο κόμματα ότι ψηφίζουν το "επίδομα φτώχιας και τη διαχείριση μιζέριας μαζί με τον ΣΕΒ". Επετέθη και πάλι και στα δύο μεγάλα κόμματα για τη διατήρηση ακόμη και με το συζητούμενο νομοσχέδιο μεγάλων φοροαπαλλαγών στις εξωχώριες εταιρείες, αλλά και στα κέρδη από την πώληση μετοχών και τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι "η εφάπαξ εισφορά είναι μία επαιτεία". Παρ’ όλα αυτά δήλωσε ότι το κόμμα του δέχεται την αρχή του νομοσχεδίου, αν και έκρινε ότι "δεν διακρίνεται για συνεκτική ούτε έχει όραμα".

Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος μίλησε "για ν.σ. ελεημοσύνης και συνεδρίαση που θυμίζει φιλόπτωχο" και δήλωσε ότι το κόμμα του να ψηφίσει "παρών" επί της αρχής του. Τάχθηκε υπέρ των μέτρων διαρκούς αναδιανομής, ενώ υποστήριξε ότι η θετική ψήφος που δίνει ο ΣΕΒ αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα δειλό και ανεπαρκές μέτρο.

Στο μεταξύ, επιστολή προς όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς απέστειλε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καλώντας τους να απαντήσουν έως τις 7 Δεκεμβρίου εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Πηγή: skai.gr