Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

Στον ΟΑΣΕ μπορούμε να προχωρήσουμε με έναν ευρύ, ουσιαστικό, στρατηγικό διάλογο για την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας την έναρξη της διήμερης υπουργικής συνόδου του Οργανισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Παπούλιας παρά την πρόοδο, οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν, παλιές διενέξεις δεν έχουν επιλυθεί και νέες απειλές αναδεικνύονται.

Στην Αθήνα-πρόσθεσε- οφείλουμε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Στόχος της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ είναι η υιοθέτηση κοινής διακήρυξης για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στη σύνοδο μετέχουν 57 αντιπροσωπείες.

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Παπούλιας είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ. Λαβρόφ, για τα 39 θύματα από τη βομβιστική επίθεση στη Ρωσία.

Οι δύο άνδρες, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και διεθνή θέματα και όπως έγινε γνωστό, ο Σεργκέι Λαβρόφ μετέφερε στον έλληνα πρόεδρο τους θερμούς χαιρετισμούς του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, ενδεχομένως της ΠΓΔΜ καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε επιφυλακή βρίσκονται 3.000 αστυνομικοί.

Η τροχαία έχει προγραμματίσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Τρίτη, στο κέντρο της ΑΘήνας, καθώς οι σύνεδροι θα επισκεφτούν μετά τις 6 το απόγευμα το Μουσείο της Ακρόπολης.

Για την ίδια ώρα έχει προγραμματισθεί αντιπολεμική συγκέντρωση στα Προπύλαια.
Πηγή: skai.gr