ΠΓΔΜ: Πανηγυρισμοί για την κατάργηση της βίζας

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή στα Σκόπια η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την κατάργηση της χορήγησης θεωρήσεων, από τις 19 Δεκεμβρίου, στους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μετέβη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων όπου, παρουσία κόσμου που τον περίμενε, χαρακτήρισε την απόφαση για την κατάργηση της βίζας ως " ιστορική " για τους πολίτες της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, χαρακτήρισε "μεγάλη" την σημερινή ημέρα. "Χαιρετίζουμε την απόφαση για την κατάργηση της χορήγησης θεωρήσεων. Οι πολίτες της χώρας μας γίνονται πλέον ισότιμοι με τους ελεύθερους πολίτες της Ευρώπης. Η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για να έρθουμε πιο κοντά στην Ευρώπη " πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ.

Την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της ζώνης του Σένγκεν χαιρέτισαν όλα τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

Η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σημείωσε πάντως ότι η κατάργηση της βίζας δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρoύεφσκι, σε περίπτωση που η χώρα δεν λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τον Δεκέμβριο.

Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ε.Ε, οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια, θα μπορούν πλέον, από τις 19 Δεκεμβρίου, να ταξιδεύουν χωρίς βίζα για τουριστικούς και επαγγελματικούς σκοπούς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία. Θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση του στην οποία χαιρετίζει την κατάργηση της χορήγησης θεωρήσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα μπορούν, από τις 19 Δεκεμβρίου, να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προστίθεται ότι η σχετική σφραγίδα, κατά την είσοδο και έξοδο από την Ελλάδα, δεν θα γίνεται στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ (σ.σ. η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια της ΠΓΔΜ, καθώς σε αυτά αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας αυτής ), παρά σε ξεχωριστό φύλλο χάρτου.

Από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το καθεστώς χορήγησης θεωρήσεων ισχύει μόνον για την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που έχουν οριστεί από την Ε.Ε.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι πόρτες της Ένωσης δεν είναι κλειστές για τις δύο αυτές χώρες, αναφορικά με την κατάργηση των θεωρήσεων και προσθέτουν ότι εφόσον η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκπληρώσουν, τους προσεχείς μήνες, τα απαραίτητα κριτήρια, τότε οι πολίτες τους θα μπορούν να ταξιδεύουν κι αυτοί, χωρίς βίζα, στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, από την 1η Ιουλίου του 2010.
Πηγή: skai.gr