Μαζική συμμετοχή αλλά και εμπόδια

Η πρώτη προσπάθεια της ΝΔ να εκλέξει πρόεδρο μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων, αλλά και από σοβαρά εμπόδια, καθώς το πρωί της Κυριακής κατέρρευσε το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ψήφων.

Ενδεικτικά, κύκλοι της Ντόρας Μπακογιάννη ανέφεραν ότι στο νομό Έβρου το ηλεκτρονικό σύστημα έδειχνε ότι έχουν ψηφίσει 3.000 άτομα, ενώ οι αναφορές που είχαν από τοπικά στελέχη ήταν ότι είχαν ψηφίζει γύρω στους 8.000 πολίτες.

Εξαιτίας του προβλήματος στο σύστημα, το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα η καταγραφή να γίνεται χειρόγραφα, η διαδικασία παρατάθηκε για περίπου 2,5 ώρες, και στα περισσότερα τμήματα ολοκληρώθηκε τελικά στις 21:30 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του κόμματος, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 Νεοδημοκράτες – και όχι μόνο – ψήφισαν στα συνολικά 1.584 εκλογικά τμήματα της χώρας. Η πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει αφού συγκεντρωθούν τουλάχιστον το 20% των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μετά το κλείσμο της κάλπης, προσερχόμενος στο γραφείο του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι "από την πρώτη στιγμή μίλησα πολιτικά και μίλησα για ιδεολογία", ενώ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του που "ο κόσμος θεώρησε ότι πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την παράταξη".

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι "μίλησε η βάση", ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη συμμετοχή αλλά και για την υπομονή του.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την κ. Μπακογιάννη στο γραφείο της, ανέφερε ότι "η εκλογική διαδικασία έχει ένα καλό και ένα κακό στοιχείο. Το καλό είναι η υψηλή συμμετοχή και το δυσάρεστο ότι ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος". "Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας δεν είχαν οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντέξουν αυτή την πολύ μεγάλη συμμετοχή", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εισήλθε αργά το απόγευμα της Κυριακής με δύσπνοια και πυρετό στο Διαβαλκανικό νοσοκομείο, όπου του διεγνώσθη πνευμονία.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και τις ίδιες ακριβώς ώρες. Στην εκλογή αυτή μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι πήραν μέρος στις εκλογές της Κυριακής και μόνο στο εκλογικό τμήμα που είχαν ψηφίσει.
Πηγή: skai.gr