Στο "τραπέζι" Παπανδρέου - Γκρούεφσκι - Μπερίσα

Στην υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πρόκειται να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι, μετά την άτυπη τριμερή συνάντησή τους στην Πύλη Πρεσπών.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Επίσης στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

Δηλώσεις Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι τρεις πρωθυπουργοί έστειλαν μία κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δανό πρωθυπουργό για τη συμφωνία για την ανάπτυξη των Πρεσπών.

"Περάσαμε το μήνυμα στα Βαλκάνια και την ΕΕ ότι αυτή η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, είπε, πως τονίσαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναφέρει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία "είχε χαθεί από το φόβο της διεύρυνσης της ΕΕ". Και πρόσθεσε ότι οι βαλκανικές χώρες έχουν ενστερνιστεί αυτή την πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Μπερίσα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οικονομικές σχέσεις, θέματα μειονότητας και μεταναστών, ενώ συμφωνήθηκε η τακτικότερη επαφή των δύο χωρών και ενδεχόμενη ανταλλαγή επισκέψεων.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Γκρούεφσκι, ο έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή και τόνισε ότι "ελπίζω ο κ. Γκρουέφσκι να κατανοεί τις θέσεις μας". Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ήμασταν ειλικρινείς μεταξύ μας.

"Ανεδαφική" χαρακτηρίζει την πολιτική της Αθήνας ο Γκρουέφσκι 

Να μην εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό ο σκοπιανός ομόλογό του.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δε σημειώθηκε καμία πρόοδος προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και οι συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη.

Χαρακτήρισε επίσης ανεδαφική την πολιτική της Αθήνας ως προς την ένταξη της χώρας του σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Ο κ. Γκρούεφσκι χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την σημερινή τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. 

 "Οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ"

Νωρίτερα, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθεί στη γειτονική χώρα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο, ανεξαρτήτως λύσης στο θέμα της ονομασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε, ότι "η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μόνο μέσα από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τους".

Ερωτηθείς αν το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού στις Πρέσπες με τον ομόλογο του των Σκοπίων, την Παρασκευή, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως "ακόμα και να υπάρχει συζήτηση, οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ".

Επίσης, σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, "Ντνέβνικ" ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν σημειώνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν "ευάλωτες", εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας, και εκφράζουν την πεποίθηση ότι "τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μία γενιά να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής".
Πηγή: skai.gr