Σολάνα - Ρεν: Ιστορική στιγμή για Ελλάδα και ΠΓΔΜ

"Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων σε ανώτατο επίπεδο", εκτιμούν Σολάνα και Ρεν με αφορμή μία ακόμα συνάντηση των κκ Παπανδρέου και Γκρούεφκσι, σήμερα στις Πρέσπες, με πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού.

Σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, "Ντνέβνικ" ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν σημειώνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν "ευάλωτες", εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας, και εκφράζουν την πεποίθηση ότι "τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μία γενιά να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής".

"Τώρα είναι η στιγμή για την υπέρβαση του εμποδίου το οποίο βρίσκεται στον δρόμο 15 χρόνια. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή όπου μία πράξη ευθύνης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. Η τελική επιβράβευση για τις προσπάθειες αυτές είναι ξεκάθαρη: ένταξη στην ευρωατλαντική οικογένεια των δημοκρατικών λαών και ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων", αναφέρουν.

Τέλος, οι κκ Σολάνα και Ρεν, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνουν την ενέργεια της ΠΓΔΜ σχετικά με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον της Ελλάδας και απευθύνουν ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

"Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα", καταλήγουν οι δύο αξιωματούχοι.
Πηγή: skai.gr